Många svenskar pausar sin alkohokonsumtion med en vit månad, men det kan vara farligt.
1 av 2
Många svenskar pausar sin alkohokonsumtion med en vit månad, men det kan vara farligt. - Foto: TT/Giphy
Hälften av alla svenskar dricker mer alkohol under semestern.
2 av 2
Hälften av alla svenskar dricker mer alkohol under semestern. - Foto: TT

Därför kan det vara farligt att ha en "vit månad"

Många svenskar pausar sitt drickande med en så kallad vit månad – men den kan leda till ökat drickande.


Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Sifo och IQ dricker hälften av svenskarna mer under semestertider. För att kompensera den ökade alkoholdrickandet inför många en “vit månad” närmre hösten, skriver DN.

Men den vita perioden kan vara farlig.

Det är givetvis bra att låta de inre organen återhämta sig, menar Markus Heilig, psykiatriprofessor i Linköping och internationellt känd hjärn– och beroendeforskare.

Men enligt Heilig ska det ses som varningssignaler att en känner behov av en vit månad.

Dessutom, vid en längre tids hög konsumtion av alkohol uppstår bestående förändringar i hjärnan, som bland annat ökar hjärnans stresskänslighet och risken för att man ska dricka ännu mer.

– Att dricka mycket i cykler, varvat med vita perioder, har faktiskt visat sig kunna driva på en utveckling mot svåra alkoholproblem. Det är lite som att hårdbanta, efteråt går man lätt upp igen, säger Heilig.

Enligt Heilig återgår många till ett lika högt alkoholintag efter en vit period, när de egentligen borde sänka sin alkoholkonsumtion.

– Man kanske inte börjar dricka mer än tidigare efter en vit period, utan går tillbaka till en konsumtion som man känner egentligen är för hög. Då ska man kanske försöka hitta mer långsiktiga lösningar, och hitta sätt att dricka mindre framöver, berättar Heillig för DN.

/
/
/
hur
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.