1 av 2
- Foto: Pixabay/ Montage
2 av 2
- Foto: Pixabay

Därför vill bönsyrsekillar bli uppätna – efter sex

De flesta har kanske koll på att det verkar trist att vare en manlig bönsyrsa, men visste du att det faktiskt gillar det?


Det finns fördelar och nackdelar med allt, och så även för bönsyrsekillar. De får para sig, och det är ju ofta trevligt. Å andra sidan blir de uppätna av sin partner, och det låter ju trist. Eller? Enligt en ny studie i Proceedings of the Royal Society B så verkar han faktiskt tycka att det är ganska najs.

Forskarna mätte hur många ägg en bönsyrsehona fick om hon inte åt sin hane och det var i genomsnitt 258 stycken. Om hon däremot fick äta sin bae så blev det inte mindre än 50 ägg till. Hannen tjänar alltså på att bli uppäten, eftersom han då kommer att få fler barn.

Men det här gäller bara om det finns ganska få honor. Egentligen är det ju bara enkel matte, eftersom de ju bara får 50 extra ägg när honan äter dem. Om de finns många honor kan de ju istället bara para sig med en ny hona och få 258 ägg till. I naturen är det därför relativt ovanligt att hanen äts upp och det sker mindre än en tredjedel av gångerna.

Men vid de "rätta" förhållandena så offrar hanen sig alltså frivilligt. Skönt för ungarna, kanske, att deras mamma bara är kannibal och inte mördare.

Visste du förresten att pandor alltid har ont i magen? Och att drakarna i Game of Thrones är helt realistiska?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.