Vaginaring kan bli det första botemedlet mot HIV

Fantastiska nyheter! Den ideella organisationen IPM har tagit fram en ring som tycks skydda mot HIV.


Det finns en hel drös med piller, sprutor och saker som ska skydda mot graviditet, och hittills skyddar bara kondom mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Länge har forskare försökt hitta ett botemedel mot HIV. Nu kan det bli verklighet.

Nu har International Partnership for Microbicides (IPM) presenterat en ring kallad dapivirine som ska minska risken för HIV. Den presenterades på AIDS-konferensen i Durban, Sydafrika den här vecka, skriver brittiska Metro.

IPM har kommit fram till att kvinnor som använder den varje månad minskar risken att drabbas av HIV med åtminstone 56 procent.

En annan undergrupp som använde ringen längre minskade risken med 75 procent.

Det är ett stort genombrott eftersom att sex av tio vuxna personer med diagnosen HIV som lever utanför Sahara-området uppges vara just kvinnor.

Så hur fungerar den här mirakelringen?

Rent tekniskt fungerar den som en p-ring som byts ut varje månad, vilket kan göras helt på egen hand. Men istället för att skydda mot graviditet skyddar den mot HIV. Ringen innehåller nämligen antiretrovirala läkemedel, som minskar risken för spridning vid HIV-infektion.

Det behöver fortfarande forskas på ringen, eftersom det hittills bara gjorts studier av den ideella organisationen.

En ring som skyddar mot både graviditet och HIV kommer också utvecklas, skriver Metro.

Bildkälla

/
/
HIV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.