Det är inte alltid lätt att gå upp på morgonen, men då är det skönt att snooze-knappen finns.
Det är inte alltid lätt att gå upp på morgonen, men då är det skönt att snooze-knappen finns. - Foto: cdn-images-1/content14

Här är anledningen till att snooze-tiden alltid är nio minuter

Har du någonsin undrat varför snooze-tiden på din väckarklocka alltid är nio minuter? Oavsett om du har undrat eller inte så har du svaret här.


Klockan ringer. Det är måndag. Allts känns lite jobbigare än vanligt. Då är det tack och lov tur att snoozeknappen finns. Några minuter extra sömn, som på beställning.

Och de där några minuterna, de är alltid nio minuter. Alltid. Såvida du inte själv ställt om hur länge du ska få sussa vidare efter att ha drämt till telefonen för att få tyst på oväsendet.

Bildkälla

Men varför är det egentligen nio minuter som gäller? Finns det någon smart forskning om det? Eller är det helt enkelt ett lyckotal?

Svaret är: inget av det.

Svaret är istället betydligt mindre vetenskapligt. Det var helt enkelt så att under 1950-talet då det bara tillverkades mekaniska klockor så lade urmakarna in en snooze-mekanism. Men eftersom klockarna redan var väldigt fulla med kugghjul och fjädrar så fanns det inte riktigt utrymme för hur mycket ny mekanik som helst, skriver Independent.

Det gjorde att det mesta urmakarna lyckades trycka in, och som fungerade med redan existerande teknik, var nio minuter. Så efter det började klockan ringa igen.

När klockorna sedan blev mer och mer digitala så föll det sig bara naturligt för tillverkarna att fortsätta med nio-minuters-traditionen.

Och det kanske vi ska vara glada för. Nio minuter är trots allt den perfekta längden på en snooze – inte för lång så man faller tillbaka ner i djupsömn, men fortfarande tillräckligt långt för att det ska kännas så, oh så värt att klicka på snooze-knappen.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare skrivit om de vanligaste misstagen folk gör i sängen, och som kan förstöra en hel dag eller än mer än så, om vi fortsätter med dem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du snooza?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.