Ostburgare
1 av 2
Ny forsking tyder på att ost faktist kan vara nyttigt - Foto: jeffreyw via Wikimedia Commons / Father Jack via Wikimedia Commons
Ostburgare på tallrik utan bröd
2 av 2
Tre stycken ostburgare - Foto: Father Jack via Wikimedia Commons

Forskning visar: Ost är typ det nyttigaste du kan äta

Gillar du ost? Då kan du känna dig trygg i att du är nyttig. En ny studie från Köpenhamns universitet visar nämligen att ost är bra för våra hjärtan.


Studien visade på en förbättring i det "goda" kolesterolet hos de som åt fettrik ost. Forskare menar till och med att om man har ost med i sin kost motverkar det sjukdomar, skriver Independent.

En grupp om 139 vuxna delades in i tre grupper. En av grupperna åt 80 gram vanlig ost med mycket fett i varje dag. Den andra gruppen åt 80 gram ost med låg fetthalt i varje dag. Och den tredje gruppen fick ingen ost alls under hela försökstiden, utan fick i stället 90 gram av bröd och sylt.

Forskare upptäckte att personerna i testgruppen som åt ost med mycket fett i hade oförändrade kolesterol-värden.

Deras hälsa hade snarare förbättrats

OstOst. Bildkälla: Father Jack via Wikimedia Commons

Att ost är nyttigt att äta bekräftar även en annan studie från Japan. Den visar nämligen att just ost hindrar fettansamlingar i levern.

Ost sägs även göra så att vi både sover bättre och får oss att gå ner i vikt, skriver Independent.

Gillar du ostiga saker kanske du också vill läsa om världens konstigaste tävling som handlar om att fånga just osten, eller om hur farligt det är att han osthyveln i kylskåpet.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Ost
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du ost?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.