Tidningsutklipp från The New York Times. Bild på Titanic från filmen Titanic.
Titanic sjönk år 1912 under sin jungfrutur mellan Southampton och New York. - Foto: AP / Merie Wallace AP/Paramount Pictures/20th Century

Forskarens chockerande teori: Därför sjönk Titanic egentligen

I drygt 100 år har folk varit övertygade om att Titanic sjönk efter kollisionen med ett isberg. Nya bevis pekar mot en helt annan teori.


De flesta av oss tycker nog att vi har rätt bra koll på förloppet kring förlisningen av skrytfartyget Titanic.

Mycket tack vare den omåttligt populära spelfilmen The Titanic från 1997, med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna.

Filmen visar med stor dramatik hur det gick till när lyxkryssaren kolliderade med ett isberg, natten mellan den 14 och 15 april 1912.

Totalt omkom officiellt 1 514 personer i samband med att skeppet sjönk till havets botten. Men kan vi verkligen vara så säkra på att det var just kollisionen med isberget som var orsaken till den fruktansvärda olyckan?

Så här såg en hytt i första klass ut. Bildkälla: AP/National Geographic

I dokumentären "Titanic: The New Evidence" presenterar journalisten och författaren Senan Molony en helt ny teori, baserad på 30 år av forskning.

Han menar att anledningen till Titanics tragiska öde beror på en brand ombord på skeppet. Enligt The Times ska en brand ha rasat i kolboxarna ända sedan Titanic lämnade varvet i Belfast.

Molony menar att Titanic var en dödsfälla och att White Stars ledning var fullt medvetna om det. De hade kunnat skjuta upp jungfrufärden – men valde istället att låta fartyget lämna hamnen trots branden.

Branden i kolboxarna intygades av överlevande eldare som i en rapport efter förlisningen intygar att branden pågick även när Titanic lämnade hamnen i Southampton för att ge sig av på sin jungfrufärd över Atlanten.

Så här såg det ståtliga fartyget ut. Bildkälla: AP/TT

Sean Molony visar i Channel 5:s dokumentär att skrovet styrbordssida har fläckar som han menar är märken från brandens hetta.

Enligt J Dilley, överlevande eldare, så ska de ha kämpat mot branden i fem dagar. Den var även känd av kaptenen Smith och hans officerare. Tidningen Syracuse Herald skrev den 20 april 1912 att fartyget höll högsta fart just på grund av branden.

– Den officiella Titanic-utredningen stämplade förlisningen som ett Guds verk. Men det är inte en enkel historia om att kollidera med ett isberg och sjunka. Det är en mix av extraordinära faktorer: eld, is och en rent kriminell oaktsamhet, säger Molony till The Times.

I samband med 100-årsdagen för fartygets förlisning ordnades en minneskryssning till ära för de omkomna resenärerna. Här kan du se ett bildextra från den spektakulära resan. Här kan du också läsa hur Kate Winslet egentligen känner inför Celine Dions klassiska Titaniclåt "My heart will go on".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.