Det populära pålägget Nutella innehåller palmolja, som innebär ett klimathot när det framställs.
1 av 5
Det populära pålägget Nutella innehåller palmolja, som innebär ett klimathot när det framställs. - Foto: Instagram/TT BILD
Jambiprovinsen i Sumatra, Indonesien. Tropisk regnskog har satts i brand. Skogen avverkas för att bereda plats för oljepalmer. (Arkivbild)
2 av 5
Jambiprovinsen i Sumatra, Indonesien. Tropisk regnskog har satts i brand. Skogen avverkas för att bereda plats för oljepalmer. (Arkivbild) - Foto: TT BILDTT BILD
Två barn sitter på en flotte i en sjö omgivna av röken från brinnande tropisk regnskog. Skogsavverkning för att bereda plats för oljepalmer är ett av de största hoten mot Sumatras regnskogar. (Arkivbild)
3 av 5
Två barn sitter på en flotte i en sjö omgivna av röken från brinnande tropisk regnskog. Skogsavverkning för att bereda plats för oljepalmer är ett av de största hoten mot Sumatras regnskogar. (Arkivbild) - Foto: TT BILD
Palmojan är betydligt billigare än exempelvis solrosolja eller rapsolja.
4 av 5
Palmojan är betydligt billigare än exempelvis solrosolja eller rapsolja. - Foto: TT BILD
Att byta ut palmoljan till ett säkrare och mer miljövänligt alternativ skulle öka Ferreros produktionskostnader med uppemot 200 miljoner kronor om året.
5 av 5
Att byta ut palmoljan till ett säkrare och mer miljövänligt alternativ skulle öka Ferreros produktionskostnader med uppemot 200 miljoner kronor om året. - Foto: TT BILD

Nutella är miljöfarligt och kan framkalla cancer – vägrar ändå att ändra receptet

Palmolja är inte bara ett klimathot utan även cancerframkallande. Ändå vägrar Nutella ändra på sitt recept.


Det smarriga nougatpålägget Nutella verkar vara omåttligt populärt. Förutom att sleva i sig den kletiga smeten direkt från burken, så har vi tidigare sett det användas som pizzafyllning, kebab och läppbalsam.

Men italienska Ferrero som tillverkar Nutella upplever ändå ett stort motstånd mot produkten på sistone, på grund av en av de viktigaste ingredienserna. Nämligen palmolja.

Enligt en studie genomförd i maj 2016 av The European Food Safety Authority (EFSA) så visade det sig att palmolja utvecklar fler cancerframkallande ämnen än andra vegetabiliska oljor vid uppvärmning som överstiger 200 grader.

I samband med att studieresultatet presenterades så valde flera italienska företag att ändra sina recept och bojkotta palmolja, som även innebär ett stort klimathot.

Jambiprovinsen i Sumatra, Indonesien. Tropisk regnskog har satts i brand. Skogen avverkas för att bereda plats för oljepalmer. (Arkivbild )Bildkälla: TT

Men Nutella verkar inte vara i närheten av att ta ett liknande beslut och ändra på sitt klassiska recept i den närmaste framtiden.

– Nutella utan palmolja skulle vara en sämre produkt. Det skulle vara ett steg bakåt, säger Ferreros inköpschef Vincenzo Tapella i en intervju med Reuters.

Han menar att palmoljan i det söta nougat- och chokladpålägget bara hettas upp till strax under 200 grader och att den därför inte når potentiellt farliga temperaturer.

Nutella är populärt, men också potentiellt cancerframkallande har det visat sig. Bildkälla: TT

EFSA har valt att inte kommentera om det skulle innebära att palmoljan är mindre hälsofarlig. Däremot tycker myndigheten att det borde forskas mer på hur riskabelt det faktiskt är att äta produkter som innehåller palmolja.

Varje år använder Ferrero över 185 000 ton palmolja i sin tillverkning av Nutella. Om de skulle byta ut den billiga palmojan mot exempelvis solrosolja eller rapsolja så skulle Ferreros produktionskostnader öka till uppemot 200 miljoner kronor om året, enligt Reuters.

Här kan du läsa mer om varför du inte bör köpa produkter som innehåller palmolja. Och om du ändå har svårt att släppa burken med det chokladbruna guldet, så kommer du säkert känna igen dig i Sonjas panik när hennes pojkvän Alex hällde ut en hel burk Nutella.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler aktuella nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Försöker du avstå från produkter som innehåller palmolja?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.