En av tio tjejer har ont under sex.
1 av 3
En av tio tjejer har ont under sex. - Foto: Pixabay/TT
Och forskare är inte helt säkra på varför.
2 av 3
Och forskare är inte helt säkra på varför. - Foto: Pixabay
Och många tjejer lider i tysthet helt i onödan.
3 av 3
Och många tjejer lider i tysthet helt i onödan. - Foto: TT

Här är sexproblemet en av tio kvinnor lider av – men ingen pratar om

En av tio kvinnor lider i tysthet av smärta under sex, men ingen pratar om det eftersom det ofta viftas bort av sjukvården.


Det verkar som om många kvinnor världen över har sex som de egentligen inte njuter av, och som dessutom gör ont, skriver Metro UK.

En undersökning gjord på 7 000 sexuellt aktiva kvinnor i åldrarna 16 till 74 visade att så många som en av tio kvinnor kände smärta under sex.

Den åldersgrupp där det var vanligast med smärta under sex var kvinnor mellan 50 och 60 år. Detta trodde forskarna berodde på torra slemhinnor i slidan.

Åldersgruppen där det var näst vanligast att finna sex obehagligt var dock kvinnor mellan 16 och 24 år. Här var forskarna inte alls lika säkra på vad den bakomliggande anledningen skulle kunna tänkas vara.

För många var det känslomässiga kopplingar till sex som gjorde att de kände smärta under sex. Ångest, osäkerhet och nervositet som kunde leda till spänningar men även att personen inte blev upphetsad.

Bildkälla: Pixabay

Av de kvinnor som sade sig finna sex smärtsamt ofta eller varje gång de hade sex uppgav en tredjedel att de även var missnöjda med sitt sexliv.

Men det finns såklart andra förklaringar än psykologiska till att kvinnor kan finna sex smärtsamt så som exempelvis vaginism, som gör sex mer eller mindre omöjligt för kvinnor, eller infektionssjukdomar.

Det som forskarna märkte var dock att många av de kvinnor som led av smärta under sex ofta kände sig ensamma om det, och trodde sig vara onormala på något sätt. Vilket gjorde att de ofta bet ihop och kämpade sig igenom sexakten.

Vilket är sorgligt eftersom även om orsaken bakom varför en person känner smärta är olika från person till person så finns nästan alltid en lösning på problemet, oavsett om den är att få prata med någon, glidmedel eller till och med medicinsk behandling, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Sofia som har vaginism och fick höra av vården att hon inte fick säga nej till sex och om Lara som injicerade botox i sin vagina, och det förändrade hennes liv.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft ont under sex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.