Snusning ökar risken för diabetes.
1 av 4
Snusning ökar risken för diabetes. - Foto: TT
Om man snusar mer än sju dosor i veckan ökar risken med 70 procent.
2 av 4
Om man snusar mer än sju dosor i veckan ökar risken med 70 procent. - Foto: TT
Det gäller typ 2-diabetes.
3 av 4
Det gäller typ 2-diabetes. - Foto: TT
Snusar man fyra-fem dosor i veckan ökar risken med 50 procent.
4 av 4
Snusar man fyra-fem dosor i veckan ökar risken med 50 procent. - Foto: TT

Snusning ökar risken för diabetes – så vet du om du ligger i riskzonen

I en stor studie från flera svenska universitet kommer man fram till samma slutsats.


När man pratar om snusning så finns det många som talar för att det är mindre farligt än rökning. Det gäller inte när det gäller typ 2-diabetes – då är båda tobakstyperna lika farliga. Det visar en sammanställning av fem olika befolkningsstudier från flera svenska universitet.

TT

Studien är baserad på fem olika studier som följt en grupp med människor under en lång tid för att se hur risken för att få sjukdomar skiljer sig mellan olika levnadsvanor.

Hur mycket är det som krävs för att risken för diabetes ska öka? Redan vid fyra-fem dosor i veckan kan risken öka med 50 procent. Snusar man sju dosor eller mer i veckan ökar risken med 70 procent. Om man snusar tre-fyra dosor i veckan är risken inte alls särskilt stor.

TT

Forskningen bygger på studier från bland annat Umeå universitet, Lunds universitet och Karolinska Institutet. 54 000 män deltog i studien där man kopplat deras snusvanor med typ 2-diabetes. 2 400 av männen hade drabbats av sjukdomen. Men varför bara män? Jo, för andelen kvinnor som enbart snusade utan att röka cigaretter var för låg för att kunna gör en studie på.

En möjlig anledning kan vara att nikotin kan ge sämre insulinkänslighet, vilket i sin tur kan öka risken för typ 2-diabetes, skriver Vetenskapsradion.

– Det är en gedigen studie och det är en kraftig ökning de har identifierat. Det är nog rätt många personer inom folkhälso- och diabetesforskning som kommer att höja på ögonbrynen eftersom det är mer än vad man hade förväntat sig, säger Joep Perk, hjärtläkare och professor i folkhäsla vid Linnéuniversitet, till SVT Nyheter.

Mer forskning krävs för att ta reda på om det finns någon skillnad på portions- eller lössnus. Och givetvis om kvinnor upplever en högre eller mindre risk för diabetes.

Läs också vad som händer om du spolar ner snuset i toaletten – eller läs om nya förslaget rörande snusförbud på jobbet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Snusar du mer än fyra dosor i veckan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.