Du har antagligen kokat ris fel hela ditt liv.
1 av 3
Du har antagligen kokat ris fel hela ditt liv. - Foto: Pexels/TT
Och det kan skada din hälsa.
2 av 3
Och det kan skada din hälsa. - Foto: Pexels
Ris innehåller nämligen arsenik.
3 av 3
Ris innehåller nämligen arsenik. - Foto: TT

Det vanliga sättet att koka ris på kan skada din hälsa – så här ska du göra

De flesta av oss kokar antagligen vårt ris helt fel och utsätter oss därigenom för en hälsofara, varnar forskare. Har du kokat ris fel hela ditt liv? Vi har tagit reda på hur du kokar ris på rätt sätt!


Brukar du koka ris på det sättet att du tar en del ris och två delar vatten för att sedan koka riset tills vattnet ångat bort? Ja, då utsätter du dig antagligen för en hälsofara varnar forskare, skriver Independent. Nu är vi nog många som undrar hur man kokar ris på rätt sätt. Lugn, vi ska ge dig svaret.

Vanligt matris som vi människor äter innehåller ofta spår av arsenik. Detta på grund av att vattnet som riset växer i kan innehålla spår av arsenik från industriföroreningar.

Arsenik har kopplats samman med många hälsofaror så som cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar och även fosterskador.

Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Man har tidigare trott att det mesta av arseniken i riset försvinner när det kokas, men ny forskning har visat att så faktiskt inte är fallet. En stor del av arseniken finns fortfarande kvar i riset efter kokningen.

Hur kokar man egentligen ris på rätt sätt?

Forskaren Andy Meharg bestämde sig för att testa vilken riskokningsmetod som gav minst arsenik kvar. Först kokade han med en del ris och två delar vatten. Då var nästan allt arsenik i riset fortfarande kvar.

Han provade sedan att koka riset med en del ris och fem delar vatten, och hälla av resterande. Det gjorde att mängden arsenik halverades.

Men den mest effektiva metoden visade sig vara att lägga riset i blöt över natten innan kokning. Då minskade mängden arsenik med 80 procent, skriver Independent.

Så om du hädanefter vill koka ris på rätt sätt så är det alltså så här du ska göra. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jessica som gjorde en fasansfull upptäckt i sitt ris och 5 saker du aldrig ska ha i din matlåda.

Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du kokat ris fel hela livet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.