Tampongsjukan är en extremt ovanlig sjukdom som många är rädda för.
Men den kan även vara otroligt allvarlig om personen inte får vård snabbt. - Foto: TT

Det här är tampongsjukan – och här är symptomen

Att veta olikheten mellan att vara drabbad av tampongsjukan och bara ha influensa kan betyda skillnaden mellan liv och död. Här är symptomen på toxic shock syndrome.


Tampongsjukan, eller toxic shock syndrome, är ett extremt ovanligt sjukdomstillstånd som uppstår genom en bakteriell infektion. Bakterierna utsöndrar ett gift som gör att blodtrycket sjunker snabbt, vilket i sin tur leder till att kroppens vävnad inte får tillräckligt med syre, skriver Vårdguiden.

Tampongsjukan orsakas av en bakterie

Sjukdomen kallas för tampongsjukan eftersom den ofta kan drabba just personer som använder tamponger. Nyheter24 har bland annat skrivit om Katrina som bara var timmar från döden på grund av en tampong.

Den bakterie som oftast orsakar infektionen är gula stafylokocker. Bakterierna återfinns redan på mellan varannan och var tredje person, och i de flesta fall är de helt ofarliga, skriver Refinery 29.

Men om bakterierna börjar producera gift kan en person snabbt drabbas av sjukdomen. Tillståndet kan då bli väldigt allvarlig, och i värsta fall kan den leda till döden. Men vad är symptomen?

Tampongsjukan symptom

  • Feber – ofta över 39 grader
  • Influensaliknande symptom
  • Huvudvärk
  • Ledvärk
  • Hosta

Andra symptom är:

  • Hudrodnad
  • Röda ögon
  • Svullen eller känslig tunga
  • Kräkningar
  • Diarré

Att ha yrsel, svimma, känna sig förvirrad eller slö är också symptom att se upp för. Och använder du en tampong så kan det även komma illaluktande flytningar, och så klart ska tampongen tas ut direkt i sådana fall, skriver Refinery 29.

Tampongsjukan är en extremt ovanlig sjukdom. Bildkälla: TT

Sjukdomen är dock ytterst ovanlig, med runt 40 fall om året när det var som flest i Storbritannien.

Känner du igen några eller flera av de här symptomen är det en bra idé att ringa Vårdguiden på 1177 och är du i behov av akut hjälp så ring 112.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur farligt det är att glömma att ta ut sin tampong och hur mycket det egentligen kostar för en kvinna att ha mens.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft tampongsjukan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.