Att äta morötter för att få bättre mörkerseende har vi hört många gånger.
1 av 3
Att äta morötter för att få bättre mörkerseende har vi hört många gånger. - Foto: Pixabay/ TT
Morötter innehåller mycket vitamin A som är bra för synen, inget annat.
2 av 3
Morötter innehåller mycket vitamin A som är bra för synen, inget annat. - Foto: Pixabay
Morötter för mörkerseende är gammal propaganda som hängt kvar från andra världskriget
3 av 3
Morötter för mörkerseende är gammal propaganda som hängt kvar från andra världskriget - Foto: TT

Är morötter bra för mörkerseendet? Därför fick du höra det som barn

Morötter innehållet mycket vitamin A, vilket är bra för synen, men det finns en historisk anledning till varför vi fått höra att de är bra för mörkerseendet.


Sedan man var liten har man fått höra allt möjligt larv från sina föräldrar. Som till exempel att man inte får bada direkt efter att man har ätit, ja, listan kan göras lång. Att man får bättre mörkerseende av morötter är inte heller sant, skriver Indy100.

Ät morötter så ser du bättre i mörkret fick man höra många gånger som barn. Egentligen finns det inget vetenskapligt bevis på det förutom att morötter innehåller mycket vitamin A, vilket är bra för synen.

Den verkliga förklaringen till varför vi har blivit tillsagda att äta morötter för mörkerseende går djupare än så. Det är nämligen så att uttrycket kommer från propaganda som spreds under andra världskriget.

TT

Under andra världskriget så försökte England göra det svårare för tyska stridsplan att träffa deras mål. De släckte därför ner staden, så kallad blackout. De hade också utrustning för att se var flygen var någonstans på himlen.

Eftersom att utrustningen var mycket hemlig så behövde de en täckmantel. Morötter blev svaret! De kunde se planen så bra för att de åt så mycket morötter som förbättrade mörkerseendet.

På stan fanns det till och med affischer som uppmanade folk att äta morötter. Något som sitter kvar än idag, skriver Indy100.

Läs också Gynekologen: Därför kan det vara farligt att onanera med grönsaker

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du mörkrädd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.