En studie visar att det finns ett tråkigt samband mellan trötthet och hur stor risk det är att du begår brott.
1 av 3
En studie visar att det finns ett tråkigt samband mellan trötthet och hur stor risk det är att du begår brott. - Foto: TT
Så var du ofta trött som tonåring?
2 av 3
Så var du ofta trött som tonåring? - Foto: TT
Då får du se till att du håller dig inom lagen.
3 av 3
Då får du se till att du håller dig inom lagen. - Foto: TT

Var du trött som tonåring? Då löper du större risk att bli kriminell

En ny studie visar att det finns ett samband mellan trötthet och kriminalitet.


Kände du dig ofta riktigt risig och längtade bara tillbaka till sängen mest hela tiden när du var tonåring? Ja, då är det tyvärr så att du löper större risk att hamna bakom lås och bom, enligt en ny studie.

Studien visade att det fanns ett tydligt samband mellan hur trött en person var i tonåren och chansen för att de skulle begå brott. De som kände sig trötta under dagen löpte hela 4,5 gånger större risk att ha begått ett brott vid 29 års ålder, skriver Independent.

Det visade sig även att de personer som oftare var trötta även oftare hade en anti-social personlighet. 101 pojkar i 15-års åldern var med i undersökningen där de fick ranka sin genomsnittliga trötthetsnivå.

Sedan fick pojkarnas lärare skriva och ranka deras uppförande i skolan. Forskarna undersökte också hur bra uppmärksamhetsförmåga pojkarna hade genom att mäta deras hjärnaktivitet under ett koncentrationstest.

Forskarna gjorde sedan en uppföljning som visade att 17 procent av pojkarna begått och dömts för ett brott senare i livet.

– Trötthet under dagtid är kopplat till dålig koncentrationsförmåga. Dålig koncentrationsförmåga tolkas då som sämre hjärnfunktion. Har man sämre hjärnfunktion så löper man större risk att begå ett brott, säger forskaren Adrian Raine, skriver Independent.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ofta trött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.