OECD har släppt en rapport som handlar om en jämförelse mellan lönerna för de två könen.
1 av 4
OECD har släppt en rapport som handlar om en jämförelse mellan lönerna för de två könen. - Foto: TT/Emojipedia (Montage Simon Lundberg/N24)
Sverige ligger under genomsnittet.
2 av 4
Sverige ligger under genomsnittet. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Här är statistiken.
3 av 4
Här är statistiken. - Foto: Facebook/OECD
Bara Finland hamnar över genomsnittet.
4 av 4
Bara Finland hamnar över genomsnittet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ny statistik visar löneskillnaden mellan könen i olika länder – och Sverige ligger illa till

I färsk statistik från OECD ligger Sverige inte sådär jättebra till när det kommer till jämställdhet i fråga om lika lön för män och kvinnor.


Under Internationella kvinnodagen publicerade OECD statistik rörande löneskillnaden mellan könen i olika länder. OECD är en internationell organisation som bland annat för statistik inom ekonomisk utveckling för länder med demokrati och marknadsekonomi.

TT

Statistiken som handlar om löneskillnaderna är framtagen från 2015 och framåt. Det handlar också om heltidssysselsättning och länderna som deltar i studien är samtliga medlemsländer av OECD.

Här kan du läsa mer fakta om kvinnors lön över världen.

På toppen av listan hittar vi Sydkorea där kvinnor tjänar 36,7 procent av vad män tjänar i medianinkomst. Tätt efter följer Estland (28,3 procent), Japan (25,9 procent) och Israel (21,8 procent). I botten ligger Belgien med 3,3 procent.

Genomsnittet för alla medlemsländer i OECD är 14,7 procent och Sverige ligger enligt statistiken under den gränsen. Faktum är att det bara är ett nordiskt medlemsland som ligger över gränsen – Finland (19,6 procent).

TT

Resterande nordiska länder ligger alla under genomsnittet. Sverige inkluderat. I ordning följer Island (13,6 procent), Sverige (13,4 procent), Norge (7,1 procent) och Danmark (6,3 procent av medianlönen för män).

I kommentarsfältet på Facebook där bilden publicerades råder delade meningar om statistiken. Många pekar på att Sydkorea har en struktur där kvinnor tjänar väl innan de "blir tvingade" att ta hand om familjen. Andra menar också att män oftast "tvingas till högre positioner och därmed tjänar mer".

En viktig brasklapp är att OECD tagit medianlönen i länderna rakt av – och därmed kan inkludera att inte särskilt många kvinnor jobbar heltid i just Sydkorea – och att det i Sverige finns många fler män på högre positioner, exempelvis i börsbolagens ledningsgrupper som DI skrivit om, som därmed tjänar mer pengar.

Samtidigt visar en utredning att det förväntas ta 118 år innan löneklyftan mellan män och kvinnor är stängd.

Statistiken ska inkludera jobb inom alla kategorier och mer om OECD:s statistik kan du läsa om här.

Här är bilden som publicerades på organisationens Facebook-sida:

Läs också om forskning som pekar på att korta män tjänar mindre – eller läs vilka länder där det är värst att jobba i som kvinna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det orättvist att kvinnor tjänar mindre?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.