Är du intelligent?
1 av 4
Är du intelligent? - Foto: TT/PixabaY/Flickr
Då delar du antagligen inte sånt här på Facebook.
2 av 4
Då delar du antagligen inte sånt här på Facebook. - Foto: PIxabay
Och så är du lat.
3 av 4
Och så är du lat. - Foto: PIxabay
Och gillar att vara ensam.
4 av 4
Och gillar att vara ensam. - Foto: PIxabay

10 konstiga tecken på att du är extremt, extremt smart

Tror du att du är riktigt intelligent? Det kan faktiskt vara ett bevis på att du är ganska dum...


Det här med att vara smart är ju ganska svårt att avgöra själv. Det finns en mängd olika aspekter och mätningar att utgå från. Visste du att din intelligens kan ha blivit påverkad av hur gamla dina föräldrar var när du föddes. Eller?

Sanningen är faktiskt att det finns mindre detaljer som tydligt är länkade till hög intelligens – och vissa är i ärlighetens namn väldigt förvånande. Vi kör igenom tio punkter så kan du få skryta för alla dina polare om du uppfyller åtminstone ett av tecknen.

1. Du lär dig från dina misstag

Det låter lite som en klyscha hämtad från slutet av en pocketbok, men sanningen är att intelligenta personer inser att de gör misstag och lär sig av dessa snabbt.

Giphy

Det visar en studie från Michigan University.

2. Du kan argumentera intelligent

Om du är inne i en het diskussion och lyckas föra fram dina åsikter utan att förolämpa din meningsmotståndare så tenderar du att vara mer intelligent.

Pixabay

Dr Travis Bradberry menar att emotinell intelligens innebär att du i en argumentation kan fortsätta att få respekt från din meningsmotståndare, även om ni inte är överens om allting. Dessutom påvisar en neurologisk studie från Michigan State University att mer intelligenta personer reagerar annorlunda åt sina misstag.

3. Du tror inte själv att du är intelligent

Personer som har en högre intelligens än genomsnittet brukar oftast inte tro att de är särskilt smarta, men "korkade" personer tror precis det. Det finns ett namn för fenomentet – Dunning-Kruger-effekten.

Giphy

Fenomenet är döpt efter forskarna som kom fram till att personer som överskattade sin förmåga och intelligens oftast var i det lägre skiktet av proverna.

4. Du gillar sjuka skämt

Universitetet i Wien kom fram till att personer som älskar sjuka skämt oftast får högre poäng i tester rörande muntlig och icke-muntlig intelligens.

Giphy

Forskarna tror att det har att göra med att viss sjuk humor innehåller kognitiva och affektiva komponenter vilket i sin tur innebär att det krävs lite brainz för att uppskatta skämten.

5. Du gillar att vara ensam

Blir du olycklig av att umgås för mycket med dina vänner? Det kan vara ett tecken på att du har ett skyhögt IQ. Forskare vid LSE and Singapore Management University analyserade data från 15 000 personer mellan 18 och 28 år – och kom fram till att sociallivet kan påverka både "smarta och osmarta personer".

Pixabay

Personer som hade ett lägre IQ blev olyckliga av att bo i tätbefolkade områden. Personer med ett högre IQ mådde dåligt av samma sak, men även med att socialisera med sina vänner.

6. Du är riktigt lat

Du kanske inte riktigt trivs på gymmet och får ofta skäll för att du "är så jävla lat". Men sanningen är att det kan vara så att du är en tänkare.

Flickr

En ny studie från Florida Gulf Coast University visade att personer som inte är grubblare och tänkare var mer fysiskt aktiva, och tvärtom.

7. Du har någon gång använt droger

Så här är det. Intelligenta personer gör ibland inte alltid de mest intelligenta valen i livet. Och flera större studier påvisar att mer intelligenta ungdomar har högre risk att använda psykofarmaka som vuxna.

Pixabay

Dessutom visar flera studier att barn med högre IQ har en större risk att drabbas av alkoholproblem – och en studie från 2012 från Annals of Epidemiology visar att ett högre IQ har en koppling till drogproblem. För kvinnor med ett högt IQ är risken för användande av cannabis, amfetamin, magiska svampar och kokain hög.

8. Du är inte troende

Totalt har 63 stycken vetenskapliga studier gjorts rörande religion och intelligens – och resultatet har alltid handlat om att religiösa personer har en lägre intelligens än icke-troende människor.

Giphy

En viktig brasklapp är att en tro på Gud inte betyder att man inte är intelligent. Men studier visar att personer som "inte behöver religion särskilt mycket" presterar bättre i IQ-test.

9. Du delar inte "inspirerande bilder" på Facebook

En studie har länkat personer som delar "inspirations-memes" à carpe diem-meddelanden till en lägre kognitiv förmåga – eller med andra ord en lägre intelligens.

Flickr

Det kandandesiska universitetet Waterloo testade att läsa upp fejkade inspirations-citat som inte betydde någonting alls och citat från New Age-rörelser. Sen frågade forskarna hur väl personerna höll med om påståendena och kom därmed fram till att personer som tyckte att påståendena var djupa också var mindre intelligenta.

10. Du är det äldsta syskonet

Är du äldst bland dina syskon? Grattis. Du är smart(are)! Det kom forskare vid Edinburghs universitet till när deras studier pekar på att även om alla barn får emotionellt stöd från sina föräldrar så får förstfödda ytterligare ett stöd som utvecklar deras tänkande.

Giphy

I längden innebär det ofta att det äldsta barnet i syskonskaran får mer utbildning och högre lön senare i livet.

Så är du smart eller?

Källa till alla studier hittar du här.

IQ
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du intelligent?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.