Det verkar vara skillnad på baruppfostran i religösa och icke-religiösa familjer.
1 av 4
Det verkar vara skillnad på baruppfostran i religösa och icke-religiösa familjer. - Foto: Pixabay
I alla fall om man ska tro en forskare.
2 av 4
I alla fall om man ska tro en forskare. - Foto: Pixabay
Framför allt rörande hur de tänkte runt etik och moral.
3 av 4
Framför allt rörande hur de tänkte runt etik och moral. - Foto: Pixabay
Men även hur troligt det är att de kommer dela med sig till andra.
4 av 4
Men även hur troligt det är att de kommer dela med sig till andra. - Foto: Pixabay

Forskare: Folk som tror på gud är sämre på att uppfostra barn

Tror du att ditt barn kommer bli en bättre människa om det får växa upp i en religion kanske du borde tänka om, enligt en ny studie.


Många kan nog tänka sig att ett barn som växer upp med religionen som moraliskt rättesnöre klarar sig bättre i livet än de barn som växer upp utan religion.

Men det kan faktiskt vara så att det är tvärt om, i alla fall om man ska tro forskaren och sociologen Phil Zuckerman, skriver Independent.

Enligt Zuckerman så kan det faktiskt vara så att barn till ateister istället kan komma att få en bättre moralisk kompass än barn till religiösa föräldrar.

Detta på grund av att de flesta åsikter om rätt och fel en människa har är rotade i empati snarare än en rädsla för att bli straffad.

– Icke-religiösa familjer är fyllda med deras egna moraliska värderingar och etiska perspektiv. Bland annat: rationell problemlösning, självständighet, självständigt tänkande, avsaknad av kroppsliga bestraffningar, en känsla av att vilja ifrågasätta allt, och sist men inte minst – empati.

Bildkälla: Pixabay

Han refererade även till studier som visade att tonåringar som växt upp i ateistiska familjer oroade sig mindre för att passa in, var mer toleranta mot andra, var mindre rasistiska och mer benägna att stå upp för kvinnofrågor och HBTQ-frågor.

Enligt Zuckerman så är risken att ett barn från en ateistisk familj begår brott mindre, då enbart en procent av de som dömts för brott i USA är ateister.

En annan studie från Chicago visade också att barn från religiösa familjer var mindre givmilda och benägna att dela med sig till andra.

Studien som gjordes på 1 000 barn, från tolv olika länder, undersökte vilka barn som, när det givits ett visst antal klistermärken, var mer benägna att dela med sig.

Resultatet blev att barn från kristna och muslimska familjer var "betydligt mindre" benägna att dela med sig av sina klistermärken, skriver Independent.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du borde testa vad du kan om religionen islam och att lyckohormon kan göra det religiös.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ateist?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.