Hjärnan
1 av 3
Brukar du helt glömma vad du höll på med när det blir lite stressigt? - Foto: Pixabay/TT
Hjärnan
2 av 3
Då kan det vara så att du är smartare än andra. - Foto: Pixabay
Hjärnan
3 av 3
I alla fall enligt ny forskning. - Foto: TT

Får du hjärnsläpp ofta? Då är du nog smartare än andra

Har du svårt att komma ihåg vad du gjorde eller skulle säga när du hamnar i en stressig situation kan det vara ett tecken på att du är smart.


Kan du komma av dig helt när du pratar inför en grupp, eller när du blir stressad helt glömma bort vad du höll på med eller skulle säga?

Det är inte bara pinsamt när det händer, det är också ofta väldigt irriterande. Men faktum är att det inte bara är dåligt. Det kan nämligen vara ett tecken på att du är smart, visar ny forskning som Independent skrivit om.

Studiens resultat är baserat på tanken om så kallat arbetsminne. Alltså mängden information du kan bolla i huvudet samtidigt. Färdigheten är väldigt användbar när man exempelvis räknar avancerad matematik.

I studien testades 85 personers arbetsminne genom att de fick lösa matematiska uppgifter för att se vem av dem som var över medel. Sedan utsattes deltagarna för olika typer av stress i nästa övning.

Det kunde vara allt från löften om pengabelöningar eller att personen som gjorde sämst ifrån sig skulle bli uthängd.

Resultatet blev att de personer som fått högst arbetsminne i det första testet blev mycket mer påverkade i sin prestation när de utsattes för stress. Medan de som haft sämre arbetsminne knappt påverkades av stressaspekten, skriver Independent.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 6 saker du kan göra för att verka smartare än alla andra och vilket syskon i syskonskaran som är det smartaste.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få hjärnsläpp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.