Känner du dig ofta hungrig?
1 av 3
Känner du dig ofta hungrig? - Foto: Pixabay
Det kan finnas en hel del olika anledningar till det.
2 av 3
Det kan finnas en hel del olika anledningar till det. - Foto: Pixabay
Här är fem av de vanligaste.
3 av 3
Här är fem av de vanligaste. - Foto: TT

Är du hungrig hela tiden? Här är fem anledningar till varför

Går du runt och känner dig konstant hungrig, trots att du just ätit? Då kanske du borde läsa den här listan.


De flesta kan nog känna igen den där lite sugande känslan i nedre delen av magen som indikerar att man än hungrig. Men vad händer egentligen om man äter men känslan vägrar försvinna?

Det kan finnas en hel del olika anledningar till det, här är fem av de vanligaste, skriver Metro UK.

1. Du äter för mycket kolhydrater

Att äta måltider fulla med snabba kolhydrater kan vara en dålig idé eftersom kolhydraterna snabbt omvandlas till socker i kroppen. Det gör att blodsockernivån skjuter i höjden, för att sedan falla lika snabbt igen.

Det är därför bättre att satsa på att äta långsamma kolhydrater så som sötpotatis, brunt ris och quinoa. Och kombinera det med protein så som fisk, kött, fågel eller grönsaker utan så mycket stärkelse, som broccoli.


Bildkälla: Pixabay

2. Du har sömnbrist

Forskning har visat att sömnbrist triggar hormonet leptin och ghrelin, som båda stimulerar hunger. Det är en av anledningarna till att sömnbrist också kan kopplas till viktuppgång.


Bildkälla: Pixabay

3. Du är uttorkad

Ibland kan törst misstas för hunger. Det kan kännas som man är hungrig när man egentligen bara behöver ett eller två glas vatten. Vatten är dessutom viktigt för att kroppen ska kunna ta upp näringen i det vi äter.


Bildkälla: Pixabay

4. Det är den veckan i månaden

Det har visat sig att kvinnors aptit ökar under den andra halvan av menscykeln, det vill säga efter ägglossningen och tiden fram till mensen. För att hålla blodsockernivån under kontroll är det därför bra att äta proteinrik mat och hålla sig borta från sötsaker. Så du kanske får välja bort choklad, sorry.


Bildkälla: TT

5. Du är gravid

Äter du för två är det inte konstigt att du är mer hungrig än vanligt, och du behöver verkligen inte göra något för att försöka hålla hungern i schack under denna period. Men det är värt att tänka på att det här antagligen är den viktigaste tiden att göra hälsosamma matval.


Bildkälla: Pixabay

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du konstant hungrig?
Tack för din röst!