P-piller sänker kvinnors livskvalitet.
1 av 3
P-piller sänker kvinnors livskvalitet.
Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken, är inte ett dugg förvånad över vad undersökningen visar.
2 av 3
Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken, är inte ett dugg förvånad över vad undersökningen visar. - Foto: Nadja Hallström
Det finns många typer av p-piller, mår du dåligt av de du använder kan det hjälpa att byta till en annan sort. Det menar barnmorskan Åsa Enervik.
3 av 3
Det finns många typer av p-piller, mår du dåligt av de du använder kan det hjälpa att byta till en annan sort. Det menar barnmorskan Åsa Enervik.

Så påverkas ditt humör av att äta p-piller

P-piller ger kvinnor sämre livskvalitet – både humöret och energinivån påverkas. Det har fastställts i en studie från Karolinska Institutet.


Är du en av miljontals kvinnor som äter p-piller dagligen? Nu är det bekräftat att humöret påverkas negativt.

En ny studie från Karolinska Institutet visar nämligen att p-piller sänker livskvalitén hos användarna.

– Jag är inte ett dugg förvånad, undersökningen bekräftar det vi redan vet, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken, till Nyheter24.

Miljontals kvinnor använder p-piller men ändå vet man relativt lite om pillrens negativa konsekvenser. Det är en av anledningarna till att studien genomförts.

I studien fick 340 kvinnor äta antingen riktiga p-piller eller placebo, alltså verkningslösa piller, under tre månader. Efter behandlingen mådde de som ätit p-piller betydligt sämre än de andra.

– Tittar man på de personer som kommer till oss så är det många som inte mår bra. Humörförändringar av olika slag är väldigt vanliga, säger Åsa Enervik.

Sämre humör och lägre energi, det är två av biverkningarna som anges av deltagarna i studien. Men Åsa Enervik betonar att för den som mår dåligt av sina p-piller så går det alltid att byta till en annan sort.

– Man ska inte ge upp för att man mår dåligt av en sort, det finns något för alla, säger hon till Nyheter24.

Är din mens oregelbunden? Läs vad det kan bero på.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du mått dåligt av att äta p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.