Djurförsök är hårt reglerade – men fortfarande tillåtet.
1 av 4
Djurförsök är hårt reglerade – men fortfarande tillåtet. - Foto: TT Bild / TT Bild
Djurförsök får användas i forskning.
2 av 4
Djurförsök får användas i forskning. - Foto: TT Bild
Men inte för att ta fram kosmetiska produkter.
3 av 4
Men inte för att ta fram kosmetiska produkter. - Foto: TT Bild
Vill du undvika att köra djurtestade produkter kan du använda appen "Djurvänligt" som Djurens rätt tagit fram.
4 av 4
Vill du undvika att köra djurtestade produkter kan du använda appen "Djurvänligt" som Djurens rätt tagit fram. - Foto: Djurens rätt

Det här måste du veta om djurförsök i Sverige

Djurförsök är tillåtet i Sverige, men vad får djur utsättas för egentligen? Jo, de här hårda reglerna gäller.


Idag, 24 april, är försöksdjurens dag. Sverige har hårda djurskyddslagar, men trots det tillåts djurförsök. Det här är vad som gäller.

Det här är djurförsök

Sajten Djurförsök har listat vad som räknas som djurförsök i Sverige. Det är när djur används i vetenskaplig forskning, för sjukdomsdiagnos, för att utveckla och ta fram läkemedel eller kemiska produkter och vid liknande ändamål.

Det räknas också som djurförsök om djur används i undervisning för att avlivas, utsättas för ingrepp, injektioner eller blodavtappning eller på annat sätt riskerar att lida.

Djur som används

Enligt Wikipedia är de vanligaste djur att göra djurförsök på möss, råttor, fiskar och hönsfåglar. Andra arter som förekommer är kaniner, marsvin, hamstrar, hundar, katter, får, kor och apor.

djurforsokBildkälla: TT Bild

Bara tillåtet om det är nödvändigt

Djurförsök är bara tillåtet om det verkligen är nödvändigt. Om det går att få ett likvärdigt forskningsresultat utan att utföra test på djur ska det inte ske, skriver Djurförsök.

Olagligt i kosmetiskt syfte

I Sverige, och EU, är det olagligt att testa smink och andra kosmetiska produkter på djur.

Inte heller hygienprodukter får testas på djur. Därför behöver du inte oroa dig för att vanliga saker som tvål, schampo eller tandkräm har djurtestats.

djurförsök sverigeBildkälla: TT Bild

Smink

Trots att smink inte får testas på djur kan det innehålla djurtestade produkter. Ingredienserna kan ha testats innan det blev olagligt– eller testats i ett annat syfte, skriver Djurförsök.

App

Den som vill undvika att köpa grejer som är djurtestade kan använda sig av appen Djurvänligt. Djurens rätt har tagit fram appen som bland annat har listor över vilka produkter och märker som säljer produkter som inte är djurtestade.

djurrättBildkälla: TT Bild

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jessica som avslöjade djurplågerinu har hon åtalats.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Köper du produkter som djurtestats?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.