Du kanske någon gång har hört att dina ögon är ett fönster in till din själ.
1 av 6
Du kanske någon gång har hört att dina ögon är ett fönster in till din själ. - Foto: Pixbay
Det kanske låter flummigt, men nu tror sig forskare anta att det kanske inte är lika konstigt som det låter.
2 av 6
Det kanske låter flummigt, men nu tror sig forskare anta att det kanske inte är lika konstigt som det låter. - Foto: Pixbay
Ny forskning visar nämligen att vi läser av vad andra känner just genom att titta på uttrycken i ögonen, något vi också ska vara rätt bra på.
3 av 6
Ny forskning visar nämligen att vi läser av vad andra känner just genom att titta på uttrycken i ögonen, något vi också ska vara rätt bra på. - Foto: Pixbay
Allt ska från start ha börjat med hur våra ögon förr reagerade allmänt på miljön runt omkring.
4 av 6
Allt ska från start ha börjat med hur våra ögon förr reagerade allmänt på miljön runt omkring. - Foto: Pixbay
Men detta ska sedan ha utvecklats till att de nu även kommunicerar våra djupaste känslor.
5 av 6
Men detta ska sedan ha utvecklats till att de nu även kommunicerar våra djupaste känslor. - Foto: Pixbay
Öppna dina ögon!
6 av 6
Öppna dina ögon! - Foto: Laitr Keiows/Wikimedia Commons

Ny forskning: Det här avslöjar dina ögon egentligen

Är verkligen dina ögon ett slags fönster till din själ? Nu kan amerikanska forskare ha svaret.


Du kanske någon gång har hört att dina ögon är ett fönster in till din själ. Det kanske låter flummigt, men nu tror sig forskare kommit fram till att det inte är lika konstigt som det låter.

Ny forskning visar nämligen att vi läser av vad andra känner just genom att titta på uttrycken i ögonen, något vi också ska vara rätt bra på.

ÖgonBildkälla: Pixabay

Allt ska från start ha börjat med hur våra ögon förr reagerade allmänt på miljön runt omkring. Men detta ska sedan ha utvecklats till att de nu även kommunicerar våra djupaste känslor.

– Ögonen utvecklades för 500 miljoner år sedan för att vi skulle kunna se, men är nu grundläggande för att kunna tolka varandra, säger Adam Anderson, professor på Cornell University College of Human Ecology och en av forskarna bakom studien, till Science Daily.

ÖgonBildkälla: Pixabay

I studien kopplade människor till exempel ihop smala ögon – som blockerar ljus, skärper fokus och gör att vi ser bättre – med känslor som avsky och misstankar.

När det istället gällde öppna ögon – som ökar vårt synfält – kopplade personerna i studien ihop dessa med känslor som rädsla och fruktan.

– Känslomässiga uttrycksförändringar kring ögonen påverkar hur vi ser, och i sin tur berättar det även för andra hur vi tänker och känner, säger Adam Anderson till Science Daily.

Se också klippet från när Maddys ögon fylldes med blod på festival:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.