Vilken plats är egentligen säkrast i ett flygplan? (Bilden till höger är från Norwegians Boeing 787-9 Dreamliner)
Vilken plats är egentligen säkrast i ett flygplan? (Bilden till höger är från Norwegians Boeing 787-9 Dreamliner) - Foto: TT

Det här är den säkraste platsen att sitta på i ett flygplan

Är du rädd för att flyga? Då borde du läsa det här för att ta reda på var i flygplanet du borde sitta för att resa säkert.


Brukar du oroa dig innan en flygresa för att du är rädd för något kommer hända? Även fast du egentligen kanske vet att du borde oroa dig mer över att sitta i en bil?

Då kanske du kan bli lite lugnare av att veta var det faktiskt är säkrast att sitta om en olycka mot all förmodan skulle inträffa.

För även om flygresor är katastrofala ur miljöaspekt, så är det i alla fall ändå det säkraste transportmedlet. Exempelvis i USA har inte en enda person dött i en flygplansolycka under de senaste sju åren.

Bildkälla

Men var det är säkrast att sitta beror faktiskt också på vilken typ av flygplanskrasch det handlar om.

Varje incident eller krasch är unik, understryker Alison Duquette som är talesman för Federal Aviation Administration, i en intervju med The Huffington Post.

The National Transportation Safety Board för enligt henne inte någon statistik över vilken sittplats som skulle vara säkrast.

Däremot har två större undersökningar genomförts av privata aktörer inom media. I den första undersökningen från 2007 genom av Popular Mechanics, så framgick det att platserna långt bak i planet bakom vingarna hade en överlevnadsgrad på 69 procent.

Platserna i mitten av planet hade en överlevnadsgrad på 56 procent. Och platserna längst fram i flygplanet hade bara 49 procent i överlevnadsgrad.

I undersökningen från 2015, genomförd av Time, kom man fram till liknande resultat.

Den undersökningen analyserade resultat baserat på 17 olika dödsolyckor från 1985 och 30 år framåt. Resultatet visade att de absolut säkraste platserna är de som är långt bak i mitten av planet.

Det dödligaste stället att befinna sig på enligt undersökningen, var i mitten av den främre tredjedelen av planet. Där var dödligheten 44 procent.

Men som sagt, det finns många olika faktorer som påverkar statistiken, som exempelvis planets storlek och hur själva olyckan går till.

Slutsatsen som kan dras är ändå i det stora hela att det är säkrare att sitta långt bak i planet, skriver The Huffington Post.

Bildkälla

Sen kan det vara bra att tänka på att oavsett var du sitter i planet, så ökar du din egen säkerhet markant genom att vara riktigt uppmärksam på säkerhetsgenomgången innan resans start.

Ett tips som däremot verkligen kan göra all skillnad under din flygresa är det här hemliga tricket, som verkligen kan underlätta för dig som behöver göra nummer två i den lilla flygplanstoan.

Om du känner dig äventyrligt lagd och dessutom är riktigt tät, då måste du spana in den här flygande bilen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du flygrädd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.