Många killar förklara saker baserat på känsla.
Många killar förklara saker baserat på känsla. - Foto: TT

Forskare: Därför tror killar att de vet allt

Vissa killar tenderar att verka som de vet allt, trots att de inte kan belägga det mer än med magkänsla. Forskarna har en förklaring.


Många av oss har nog träffat de där killarna som verkar som de vet allt, trots att de bara går på magkänsla snarare än ordentlig eftertanke. Fenomenet har döpts till "killgissningar", och kan vara riktigt frustrerande – både för de som gör det, och de som utsätts för det.

Kan ha med testosteron att göra

Ett forskarteam från Kalifornien har kommit på en tänkbar förklaring till varför "killgissningar" finns. De tror det kan vara sammankopplat med det manliga könshormonet testosteron, skriver Aftonbladet.

Forskarna undersökte 243 män som delades upp i två olika grupper. Den ena gruppen fick en dos testosteron, medan den andra gruppen fick en placebodos.

Männen gjorde sedan två olika test. Ett enkelt mattetest och ett test med "kluringar". Kluringarna bestod av frågor som man först kanske tror att man vet svaret på direkt, men egentligen måste tänka till lite extra för att klara.

Presterade sämre

Det visade sig att de män som fått en dos testosteron presterade sämre på de båda testen, var snabbare att svara fel och tog längre tid på sig att komma fram till de rätta svaren än de som inte fått testosteron.

De som fått testosteronet svarade i snitt fel på 20 procent fler frågor än kontrollgruppen. En av forskarna som genomförde studien förklarar resultatet såhär:

– Vi såg att testosteron-gruppen var mycket mer ivriga att ge snabba svar på kuggfrågor, där ens första gissning oftast är fel. Vi tror att testosteronet antingen hämmar processen att fundera igenom din insats, eller så ökar det känslan av att 'jag har definitivt rätt'".

Resultatet kommer senare att publiceras i Psychological Science, skriver Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Stör du dig på killgissningar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.