intelligens
1 av 3
Här beskriver forskaren 10 tecken som visar på att du är intelligent. - Foto: TT/Pixabay
intelligens
2 av 3
Bland annat är kreativitet ett starkt tecken på detta! - Foto: Pixabay
intelligens
3 av 3
Problemlösningsförmåga är också väldigt viktigt. - Foto: TT

10 tecken på att du faktiskt är väldigt intelligent

Awdhesh Singh heter författaren bakom flertalet populära böcker om intelligens och ledarskap.


Forskaren och författaren Awdhesh Singh har listat tio tecken som enligt honom faktiskt visar om du är intelligent på riktigt.

Det är i en forumtråd på Quora som doktorn, som skrivit en bok om "spirituell intelligens", ombads svara på frågan från en läsare. Då bjöd han på följande frågor du kan ställa dig själv – för att se om du är intelligent eller inte, skriver Indy100.

1. Kan du lösa riktiga problem i livet?

De intelligenta är de som är bra på att lösa problem som uppstår i vardagen. Där finns det en skillnad från problemen i matteböckerna där svaret redan är känt. I det riktiga livet är ingen situation lik en annan. Således måste du vara intelligent för att lösa svåra situationer när de uppstår.

2. Väljer du rätt person för rätt jobb?

När det kommer till kluriga situationer är det dessutom omöjligt för någon att känna till alla lösningar på alla problem. Däremot kan en intelligent person veta vem som passar att lösa en given situation. Den intelligenta väljer alltid rätt person för rätt jobb så problem löser sig snabbt och effektivt.

3. Lyckas du ofta uppnå dina mål?

Genomsnittsmänniskan drivs ofta av motivation som inte kommer inifrån. Slogans som "ingenting är omöjligt", eller "du kan bli vad du vill" är vad som motiverar dem. Intelligenta personer känner sig själva tillräckligt väl för att veta vad de är skickliga på – och vad de inte kan. Därför strävar de enbart efter sådana mål de vet är inom räckhåll, och där chansen att de faktiskt lyckas är hög. Av denna anledning når de framgång oftare än de misslyckas. För hur kan du bli kallad intelligent om du misslyckas med att nå dina mål i livet?

4. Är du kreativ?

Intelligens är omöjligt utan kreativitet. En person utan kreativitet är bara en maskin som kan utföra vissa funktioner den är programmerad till att klara av, men inget mer än så. Intelligenta människor är kreativa, då de aldrig upprepar samma misstag. Thomas Edison sa: "Jag har inte misslyckats... Jag har hittat 10 000 sätt som inte fungerar". Då pratade han inte om att vara ihärdig som man kan tänka sig. Snarare bevisar det att han lyckades hitta 10 000 nya sätt att göra samma sak på, och hur kreativt är inte det?

5. Är du lycklig?

Om du inte är lycklig i livet är du antagligen inte intelligent. Då ett av människors högsta mål i livet är att vara lyckliga måste en intelligent person veta hur de faktiskt tar sig dit. Är du frustrerad i livet förstår du antagligen inte på dig själv, eller hur världen fungerar för den delen. Och om så är fallet – hur kan du då kalla dig intelligent?

6. Kan du tillskansa dig kunskap?

Intelligenta människor är inte nödvändigtvis kända vetenskapsmän. Inte heller behöver de ha gått i de finaste skolorna. Det som kännetecknar dem är dock att de inte slösar bort tid på att lära sig onödig saker, kunskap de aldrig kommer att behöva i livet. Däremot har de förmågan att lära sig vad som helst, när som helst – kunskap de kan applicera där den behövs. Einstein sa "All religion, konst och forskning är grenar av samma träd." Om du kan nyttja din kunskap om konst i forskning, och vetenskapsteorier inom religion, då är du intelligent. Kan du inte hitta kopplingar mellan olika saker, då är du inte det.

7. Kan du arbeta med människor som är smartare än du?

Bara för att du är intelligent är du kanske inte briljant. Det är inte ovanligt med dåligt minne och långsam analytisk förmåga hos smarta personer. Både Einstein och Newton ger exempel på detta, och deras tankspriddhet är väldokumenterad. Däremot besitter de den stora bilden av världen, och förstår hur var sak har sin plats. Detta gör att, ju smartare och mer framgångsrika personer de möter, desto mer förstår de hur dessa är en tillgång – snarare än att avundas dem.

8. Kan du förutse människors beteende?

Intelligenta människor är inte bara kapabla till att förutspå sitt eget beteende i en given situation, men kan också se hur andra kommer att reagera. De blir sällan förvånade över människors beteende, då de har en djup förståelse för människor. Genomsnittspersonen önskar kanske att sina medmänniskor ska bete sig på ett visst sätt, baserat på en drömbild och önsketänkande. Intelligenta personer, däremot, utgår alltid från realistiska uppskattningar. Således blir de inte heller besvikna på sina nära och kära.

9. Kan du spå i framtiden?

De flesta kanske finner framtiden som oförutsägbar, men intelligenta personer vet vad som ska hända, innan det händer. Därför är de också alltid redo för vad som komma skall. Genom en grundförståelse för hur världen fungerar kan de inte bara "se in i framtiden", men också bana väg för vad som ska hända dem själva. Självklart blir det inte alltid 100 procent rätt, men liksom skickliga bågskyttar är de sällan långt i från målet.

10. Kan du förhindra problem?

Medan genomsnittliga personer löser problem när de uppstår, kan intelligenta människor stoppa dessa innan de sker. De förstår sig nämligen på orsak och verkan – och vet att ingenting händer helt slumpmässigt. Som Albert Einstein sa: "Intellektuella löser problem, genier förhindrar dem".

Tycker du att du besitter dessa kvaliteter är du troligtvis väldigt intelligent, oavsett utbildning, inkomst, eller IQ. Har du svarat nej på de flesta frågorna är du antagligen inte det. Men vad gör väl det i långa loppet?

Men det finns faktiskt några som är ännu smartare än människor, nämligen katter. Här är beviset:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du mer intelligent än genomsnittet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.