Pollen på ett träd och en tjej som nyser
Är du allergisk? - Foto: TT

5 tecken på att du kan ha pollenallergi – utan att veta om det

Är jag pollenallergisk? Det är en fråga många ställer sig under våren och sommaren. Men vad är det för tecken man ska leta efter?


Nu under sommarhalvåret är du förmodligen omgiven av folk som gnäller över pollenallergi och som aldrig slutar prata om ögondroppar, tabletter och nässprej.

Men har du någonsin funderat på om du faktiskt också kan vara allergisk? Här är några snabba tecken på att du kanske borde gå till apoteket.

1. Du tror att du är förkyld

När du är pollenallergiker kan symptomen faktiskt likna en vanlig förkylning. Största skillnaden är att du inte får feber vid "bara" pollenallergi.

2. Du blir lätt trött och sover dåligt

Känner du dig seg? Känner du att du inte presterar så bra på jobbet eller i skolan? Pollenallergi kan faktiskt leda till trötthet. En amerikansk studie har visat att fyra av fem som har allergier också har sömnproblem. Det här är faktiskt ett samhällsproblem, eftersom sjukskrivningar och underprestationer på grund av pollentrötthet kostar massa pengar.

3. Det kliar

Ett klassiskt symptom som du säkert känner till, men kan vara värt att hålla koll på. Om det kliar i ögonen eller näsan kan du vara pollenallergiker.

4. Du är allergisk mot annat

Om du är känslig mot pollen är det faktiskt stor risk att du är allergisk mot annat. Två av tre som är allergiska mot björkpollen är allergiska mot vissa typer av mat, enligt 1177.

5. Dina föräldrar har också besvär

Enligt 1177 ökar risken ordentligt om dina föräldrar lider av pollenallergi. Men man kan också drabbas även om man inte har någon nära anhörig som är allergisk.

Vill du veta mer om hur du kan behandla allergin? Läs om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du pollenallergiker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.