På Malta är det "bäst att bo" om man är HBTQI. Där skyddas man av lagarna bäst med andra ord.
1 av 3
På Malta är det "bäst att bo" om man är HBTQI. Där skyddas man av lagarna bäst med andra ord. - Foto: Ap
Svårast är det för personer i Ryssland, Azerbajdzjan och Armenien.
2 av 3
Svårast är det för personer i Ryssland, Azerbajdzjan och Armenien. - Foto: Ap
Det är lagligt för samkönade par att gifta sig 23 länder i världen. Sverige är en av dem – trots det hamnar vi "bara" på tolfte plats.
3 av 3
Det är lagligt för samkönade par att gifta sig 23 länder i världen. Sverige är en av dem – trots det hamnar vi "bara" på tolfte plats. - Foto: TT

Här är det bäst att vara gay i hela Europa – Sverige långt från topp

Organisationen ILGA har släppt en rapport som kartlägger hur europeiska länders lagar skyddar HBTQI-personer. Sverige hamnar inte högt upp.


Nyligen släppte HBTQI-organisationen ILGA en rapport som fokuserar på hur europeiska länders lagar stöttar personer inom HBTQI-spektrumet. Med andra ord – var i Europa det är säkrast att bo som homo, bi, trans, queer eller intersex.

Det är inte bara rätten till samkönade äktenskap som ger en topplaceringar. Bildkälla: TT

För att få en full poäng på 100 så krävs det att landets lagar bland annat jobbar aktivt mot hatbrott, för samkönade äktenskap, rättvisa asylbestämmelser rörande HBTQI-personer och att den så kallade "trans-utredningen" inte är för långdragen och orättvis.

Många länder i Europa jobbar aktivt med jämställdhet. Dock så är de kategorier där ländernas lagar brister oftast rörande orättvisa asylbestämmelser för HBTQI-personer, transpersoners rättigheter och många länder har inga bestämmelser rörande intersex-personer. Intersex är kort förklarat personer vars könshormoner, gener eller könsdelar inte entydigt kan kategoriseras som man eller kvinna.

Sverige hamnar hyfsat långt ner på listan faktiskt. På tolfte plats – och fyra i hela Norden. Det Sverige brister i, enligt rapporten, är att det är lagligt med terapi som ska ändra på personens läggning/könsidentitet, att transpersoner inte inkluderas i hatbrotts-kategorin eller att intersex-personer har extremt lite rättigheter i lagens ögon.

Endast två partier i Sverige vill införa ett tredje juridiskt kön.

HBTQ prideTT

Bäst i Norden i den årliga rapporten är Norge som hamnar på en andraplats i hela Europa. De har bland annat mer inkluderande asyllagar rörande transpersoner. Däremot är brott mot transpersoner inte kategoriserat som hatbrott.

Bäst i Europa är den lilla önationen Malta som får full pott i kategorierna hatbrott och trans-rättigheter. Såväl transpersoner som intersex-personer är inkluderade i hatbrotts-kategorin. Det som brister för Malta är asyl för intersex-personer, trots att trans, bi och homo är inkluderade. Och sen var det ju grejen med att samkönade äktenskap inte är lagliga.

Sämst i rapporten är Azerbajdzjan som bara har tre saker som ger poäng i rapporten – yttrandefrihet, lagligt att byta namn för transpersoner och att transpersoner kan gifta sig med någon av motsatt kön. I övrigt finns inget skydd. Ryssland gör heller inte bättre från sig i rapporten.

Här är topplistan med länderna där det är "säkrast att vara HBTQI i Europa".

1. Malta 88
2. Norge 78
3. Storbritannien 76
4. Belgien 72
5. Frankrike 71
6. Portugal 69
7. Finland 68
8. Danmark 68
9. Spanien 67
10. Nederländerna 64
11. Kroatien 63
12. Sverige 60
13. Österrike 56
14. Tyskland 54
15. Irland 52
16. Grekland 47
17. Island 47
18. Luxemburg 46
19. Ungern 45
20. Slovenien 44
21. Montenegro 39
22. Andorra 35
23. Estland 33
24. Albanien 33
25. Bosnien och Hercegovina 31
26. Schweiz 31
27. Kosovo* 30
28. Serbien 30
29. Tjeckien 29
30. Cypern 29
31. Slovakien 28
32. Italien 27
33. Georgien 26
34. Bulgarien 23
35. Rumänien 21
36. Ukraina 19
37. Polen 18
38. Liechtenstein 18
39. Litauen 17
40. Lettland 17
41. Makedonien 16
42. Vitryssland 13
43. Moldavien 13
44. San Marino 12
45. Monaco 10
46. Turkiet 9
47. Armenien 7
48. Ryssland 6
49. Azerbajdzjan 5

Nyligen släppte också ILGA en rapport som påvisade var i världen det fortfarande är olagligt att vara bland annat homo- eller bisexuell.

Läs också om världens vidrigaste HBTQ-diskriminerande lagar. Nyligen erkändes homo-äktenskap i Taiwan – och landet kan bli det första i Asien att helt legalisera samkönade äktenskap.

TV: Emma, 15, var bara 8 år när hon kom ut som trans: "Vi är också människor"


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du att Sverige skulle hamna högre upp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Folklistan kuppar in sig i kommun

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.