- Foto: Ap

5 saker som gör att du sover bättre i värmen

Visst ska man inte gnälla, men ibland kan det vara rent olidligt att försöka sova i den stekheta sommarvärmen. Här har du fem tips som gör det hela lättare.


1. Sov inte naken. Det känns ganska logiskt att det skulle bli svalare utan kläder på kroppen. Men så är det inte. Vill du kyla ner dig så motstå impulsen att kasta av dig kläderna när värmen blir för outhärdlig. Enligt doktorn och den oberoende sömnexperten Neil Stanley är det nämligen bättre att sova i pyjamas – helst i naturfibrer.

– Pyjamastyget drar svett från kroppen och gör att det känns mycket svalare och skönare, säger han till Daily Mail.

2. Ta en kall dusch. För att få en god natts sömn behöver vår kroppstemperatur sjunka en halv grad från vår normala vakna temperatur. Det lättaste sättet att uppnå det är att ta en kall eller ljummen dusch strax innan du går och lägger dig.

Men se till att vattnet inte är för kallt – då kan du i stället bli både uppiggad och rastlös.

3. Ät inte för sent. Att äta en större måltid strax innan du tänker sova är bland det dummaste du kan göra. Så se till att äta tidigt, och inte senare än en timme innan läggdags.

– Det innebär att din kropp är fullmatad med kalorier som genererar värme. Försök att bara äta en lätt sallad, föreslår doktor Stanley, om det är så att du bara måste äta något.

4. Undvik alkohol. "Alla" vet att alkohol stör sömnen – och det negativa effekterna blir ännu värre i värmen. Alkohol saktar nämligen ner kroppens friska reflexer, varav en är att upprätthålla en normal temperatur.

Så ta en funderare på om den där ölen eller det sista glaset vin verkligen är värt sömnbesväret.

5. Och drick vatten. För oavsett om du går och lägger dig full, småberusad eller spiknykter är det faktiskt det äldsta och bästa knepet för att stå ut med värmen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.