1 av 3
- Foto: Twitter/ TT BILD
2 av 3
- Foto: David Doubilet / SCANPIX
3 av 3
- Foto: 436/AP/Scanpix

10-åring biten av haj – räddade sin kompis

Istället för att fly tog hon hand om vännen.


Kaley Szarmack, 10, hyllas nu världen över efter sin insats när hon trots att hon själv precis blivit biten av en haj när hon badade, sprang ut och räddade sin vän.

Det var förra lördagen som Kaley attackerades av en haj i Florida. Hon stod i vatten upp till midjan, plötsligt bet en haj rakt in i hennes ben och hon trodde att det skulle slitas loss.

– Mitt ben började skaka, och hela kroppen reagerade galet. Och jag skrek: Gå upp! Det är en haj!, säger hon till tv-stationen News4Jax.

När hajen släppte taget sprang Kaley upp och såg till att vännerna kom upp ur vattnet, men väl på stranden såg hon att en 6-årig kompis var kvar. Kaley vände därför och sprang tillbaka ut i vattnet och drog upp flickan.

– Hon hade seriöst kunnat skadats mycket mer, för hon är inte lika stor som mig, så det var min instinkt att gå, säger Kaley.

Efter händelsen har hon kallats hjälte av många, men enligt Kaley var det en självklarhet.

– Vi sprang allihop och 6-åringen var inte snabb nog. Jag fick lite panik. Jag tänkte knappt på mitt ben så jag sprang ut igen.

Först när alla var i säkerhet på land kunde hon förstå vad som egentligen hänt. Hon hade svårt att gå och benet blödde kraftigt, men hon fick hjälp av folk på stranden som band om såret med en handduk.

När brandmän kom då kunde hon lugna ner sig, och hon kördes snabbt till akuten där hon syddes med 90 stygn för att stoppa blödningen. I fredags fick Kaley lämna sjukhuset och hon mår bra, enligt läkare kommer hon bli helt återställd. Och en liten hajattack hindrar inte henne från att återvända till vågorna och surfingen som hon tävlar i.

– Det är det bästa jag vet, det får mig att känna mig säker. Vad är oddsen för att du blir biten av en haj två gånger? säger hon och skrattar.

Se klippet där från sjukhuset:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Haj
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du räd för hajar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.