När lesbiska har sex används ofta fler erogena zoner.
1 av 3
När lesbiska har sex används ofta fler erogena zoner. - Foto: TT
Vissa tror att det tråkigt eller dåligt om det inte ingår en penis, men så är det sällan.
2 av 3
Vissa tror att det tråkigt eller dåligt om det inte ingår en penis, men så är det sällan. - Foto: TT
Lesbisk kärlek <3
3 av 3
Lesbisk kärlek <3 - Foto: TT

För dig som undrat: så här går det till när lesbiska har sex

Tyvärr finns många som har svårt att tänka sig hur sex går till utan en penis. Det är inte alls så krångligt när sexualupplysaren förklarar.


Tänk på...

Att lesbiskt sex inte alltid sker mellan två personer med vagina, men i den här artikel beskrivs sex mellan ciskvinnor. Det finns också kvinnor med penis.

Cisperson = motsatsen till en transperson.

Det är faktiskt vanligt att personer inte förstår det går till när två tjejer ligger med varandra. Om ingen kuk är inblandad är en vanlig fördom att sexet blir tråkigt eller dåligt.

Caro Wikbro Carlén, sexualupplysare på RFSL, föreläser om sex i skolor och får ofta frågan om hur lesbiskt sex går till, eftersom många tror att sex alltid handlar om en penis och en vagina.

– Normen kring sex är att det är kuk och fitta. När det inte finns en kuk kan det inte vara sex, tänker folk, och det hänger samman med att man inte tänker större kring sex, säger Wikbro Carlén till Nyheter24.

För att förklara lesbiskt sex brukar hon börja med att "bryta ner" sex och låta folk fundera på vad som räknas som sex.

– Kan det vara att hångla? Kan det vara att slicka på ett kön? Eller att ta på någons kön eller sitt eget? säger hon och fortsätter:

– Det behövs absolut inte en kuk för att det ska räknas som sex.

Bildkälla

Hur brukar det då gå till när två personer med vagina ligger med varandra?

– Hela grejen med två fittor är att det inte blir lika koncentrerat som kuk i fitta-sex. Det finns inte en final på samma sätt. Även om orgasmen är central så tar det inte slut bara för att någon har kommit.

Hon berättar att sexet till exempel kan innefatta att ge varandra oralsex, omsluta fingrar i stället för en penis och rida varandra på olika sätt.

Enligt Wikbro Carlén kan sex mellan två flator vara mer varierat och kroppen används på ett annat sätt.

– Erogena zoner brukar användas mycket, från halsen ner till brösten, till alla ställen runt kroppen, svarar hon.

Bildkälla

Hon tror också att heteros skulle kunna lära sig en hel del av lesbiskt sex.

– Folk borde överlag förstå att det finns många fler ställen på fittan att upptäcka. Att ge kroppar tid och förstå någonstans att alla är vi olika och tänder på olika saker och det finns ingen lösning eller guidning för alla, säger hon.

Fotnot: Vill du veta mer? Då ska du inte fråga ett lesbiskt par hur de har sex, precis som du inte frågar heteropar hur de gör eftersom det är privat. I stället kan du själv kontakta RFSL om du har några frågor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.