Piratpartiets valsedlar myglas bort

Rickard Falkvinge: "Avvikelserna är ett misslyckande för valsystemet".


Piratpartiet utsätts för omfattande oegentligheter i vallokalerna landet runt. Funktionärer rapporterar om att partiets valsedlar göms undan och i Skåne vägrade ansvariga vid en vallokal att ta emot valsedlar.

– Vi upplever att detta är ett återkommande problem. Jag har hört från flera andra håll om att valsedlarna skiljs ut från de andra partiernas, säger Thomas Svedin, piratpartiets kommunansvarig i Härnösand, till Nyheter24.

– I en vallokal i Härnösand ansåg de ansvariga att sedlarna inte fick blandas ihop med valsedlar från "de nio stora". Då hade piratpartiets valsedlar gömts undan på ett annat bord flera meter bort från de etablerade partiernas, säger han.

Kommunsekreteraren hotades med polisanmälan om arbetet med att systematiskt gömma valseldarna inte upphörde. Kommunen har backat och lovat att åtgärda problemet på fredag när vallokalen öppnar.

– De hotade med fyra års fängelse och fan och hans moster för att valsedlarna inte låg i samma ställ som de etablerade partiernas. Piratpartiets låg bredvid. Jag följer bara bestämmelserna som valmyndigheten har satt upp och ansvarar inte för de "privata" valsedlarna, säger Lars Fröberg, kommunsekreterare i Härnösand.

I Skåne har det hänt att vallokaler vägrar ta emot partiets valsedlar. Partiledaren Rickard Falkvinge rapporterar om att "mobila enheter", vid mataffärer och snabbköp, slänger partiets valsedlar. Valsedlar göms också undan och blir svårhittade.

– Ja, det finns en del oegentligheter. På två ställen i Skåne vägrade man att ta emot våra valsedlar. Trots att vi åtnjuter ett jättebra opinionsstöd stöter vi på flera barriärer från de etablerade partierna. Varje avvikelse av den här typen är ett misslyckande för valsystemet, säger Falkvinge till Nyheter24.

På ett av ställena, Ica Supermarket, Berga Centrum, i Kalmar, var valsedlarna undangömda. Mikke Svensson, piratpartiets ansvarige i Kalmar, fick veta att broschyrer hade lagts ovanpå partiets valsedlar.

– Jag åker runt och kollar så att allt är i sin ordning. I en vallokal i Kalmar hade våra valsedlar gömts under broschyrerna. När vi påpekade detta åtgärdades problemet omgående, säger han till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.