Unga svenskar döda istrid i Somalia

Unga män i Sverige reser till Somalia för att delta i radikal islamistkamp.


Unga män i Sverige reser till Somalia för att delta i den radikala islamistmilisen al-Shabaabs kamp.

En handfull personer med svenskt pass har dödats i striderna, enligt Säpo.

Säkerhetspolisen (Säpo) bedömer att ett 20-tal personer har rest från Sverige för att tränas för och delta i strider med al-Shabab, som anses hämta sin inspiration från al-Qaida.

– För närvarande bedöms ett tiotal svenskar finnas på plats i Somalia. Antingen deltar de i våldshandlingar eller finns i träningsläger, men det kan finnas ett mörkertal. Det som oroar oss är att det är pågående och ökande, säger Säpos chefsanalytiker på enheten för kontraterrorism Malena Rembe till Svenska Dagbladet.

Det handlar inte enbart om svenskar med somalisk bakgrund, utan det är en etnisk blandad grupp, enligt Rembe. En del av dem reser utan att berätta för anhöriga vad de ska göra.

– Det här är personer som åker ned på eget initiativ. De ser sig som en del av en global kamp och vill bidra.

Somalia har befunnit sig i krig sedan 1991 då landets regering föll. Den senaste tiden har al-Shabaab ryckt fram i huvudstaden Mogadishu.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.