Timbuktu & Promoe slår tillbaka sd

"Ge oss Sverige tillbaka" har fått en helt ny mening tack vare Sveriges största hiphopare.


Sverigedemokraterna har under hela det pågående EU-valet använt sig av "Ge oss Sverige tillbaka" som valslogan.

Partiet har velat ta tillbaka Sverige till "svenskarna" och till slut fick hiphoparna Timbuktu (Jason Diakité) och Promoe (Mårten Edh) nog av sd:s propaganda.

De satte sig ner och skrev en låt med samma slogan, men med en helt ny innebörd. Och låten är redan en dundersuccé och sprider sig som en löpeld på nätet.

– Ännu en gång fick vi brev från Sverigedemokraterna. Ge oss Sverige tillbaka säger dom. Vi tycker inte att Sverigedemokraterna har ensamrätt till Sverige, skriver Timbuktu och Promoe.

Idén till låten fick Promoe efter att han fick ställa en av frågorna till svenska EU-politiker på SVT:s EU-valskanal på Youtube.

Promoe undrade hur hur Sverige ska lyckas stoppa högerextrema partier från att ta plats i Europa. Efter några dagar hade inlägget över 600 kommentarer och lösningar.

Men för Promoe och Timbuktu är lösningen lika självklar som budskapet kort: "Rösta på vem ni vill. Men inte på Sverigedemokraterna".

Succélåten "Ge oss Sverige tillbaka" finns nu på Youtube. Den är även tillgänglig för fri nedladdning på Sharebee.

– Vad jag kan göra är att göra en låt och kanske påverka någon att inte rösta på Sverigedemokraterna. Deras definition av svenskhet är jävligt konstig för mig och många som bor i Sverige, säger Promoe i Youtube-klippet.

– Dagens Sverige består av människor från alla delar av världen människor som kommer från olika kulturella och religiösa bakgrunder. Jag tror att detta berikar Sverige enormt och det är detta Sverige jag är en del av, säger Timbuktu.

Med väl valda ord beskriver Timbuktu och Promoe sina känslor.

– Sverigedemokraterna försöker ta patent på vad svenskhet är. De gör det på ologiska grunder, och de kan knappast själva veta vilka och vad som omfattas av deras defintion av svenskhet. Jag, likt många andra, kan inte identifiera oss med den, säger Promoe.

Låten är full av starka budskap. "Ge oss Sverige tillbaka, som det var innan de började hata" och "svenskhet förändras, ständigt och jämnt, det har gjort så ända den dagen Sverige fick en gräns" är bara två av många.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.