Koparasit vanligast i södra Sverige

Parasit som orsakar aborter hos köttkor är mest utbredd i södra Sverige.


Parasiten neospora, som orsakar många aborter hos svenska köttkor, är mest utbredd i södra Sverige, visar en ny kartläggning.

Cirka tre procent av de svenska korna bär på parasiten, men den är vanligare i Kronobergs län och norra Skåne. Enskilda besättningar kan ha en infektionsgrad på upp till 80 procent. Det blir dyrt för drabbade lantbrukare, eftersom parasiten orsakar reproduktionsstörningar.

"Viktigast är att förhindra att parasiten sprider sig mellan besättningarna och orsakar avbrutna dräktigheter och dödfödda kalvar, vilket leder till betydande produktionsbortfall", skriver Camilla Björkman, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Smittade kvigor får inte användas till avel, eftersom parasiten överförs från ko till kalv under dräktigheten, påpekar hon. Det är mindre vanligt att den sprids via foder eller vatten.

Människor kan inte drabbas och det är inte farligt att äta kött från smittade djur. Däremot kan parasiten överföras från ko till hund och vice versa. I många andra länder i Europa är parasiten mycket mer utbredd än i Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.