Polisvåld bakom ung mans död

24-åring dog efter polisingripande.


Den 20 april förra året var en 24-årig man på fest i Gamlestan i Göteborg, på väg därifrån slog han på oklara grunder sönder en bilruta.

Polisen, som befann sig på platsen, ingrep och efter ett vilt slagsmål kunde ynglingen brottas ner och föras bort i en polispiket.

Under färden beslutade sig plötsligt polismännen för att köra mannen till sjukhus. När han anlände till akuten var han livlös och senare avled 24-åringen, skriver GT.se.

Nu har vice chefsåklagare Bo Lindgren valt att lägga ner förundersökningen - trots att läkarna konstaterat att det finns kopplingar mellan polisens ingripande och mannens död.

Brodern är starkt kritisk till beslutet och säger att familjen funderar på att överklaga.

– Tydligen får man ha ihjäl någon, konstaterar den dödes bror.

Rättsmedicinska undersökningen visade att han hade drogen LSD i kroppen och att syrebrist i hjärnan var dödsorsaken.

Kvävning och cirkulationskollaps kan emellertid inträffa om personen läggs på mage med händerna på ryggen hålls nedtryckt mot underlaget.

Men något brott har inte begåtts, konstaterar Bo Lindgren.

Till GT.se svarar vice chefsåklagaren så här på frågan: "Var det ett svårt beslut att lägga ner förundersökningen?"

– Om du menar i bemärkelsen om det var mycket arbete med utredningen så är svaret ja. Men annars nej. När man arbetar med en utredning så kommer man ju fram till sitt beslut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras efter bombhot

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.