Nu får knarkare betala urinprov

Nytt lagförslag ska spara 20 miljoner per år.


Den som döms för ett brott ska betala de urinprov som tagits för att utreda brottet, enligt ett nytt lagförslag. Med de nya reglerna satsar man på att spara miljoner till statskassan.

Enligt dagens regler ska den som dömts för brott stå för kostnaderna för blodprov. Något sådant krav finns dock inte när det gäller statens utlägg för urinprov. Nu föreslår justitiedepartement i en promemoria att samma regler för återbetalning ska gälla för blodprov och urinprov.

Urinprov har blivit allt vanligare för att utreda om någon använt narkotika eller dopningspreparat. Polisen skickar provet för analys till Rättsmedicinalverket som år 2007 tog emot runt 33 000 urinprov. Avgiften för varje prov är i snitt 600 kronor. Detta innebär årliga kostander på nästan 20 miljoner kronor för polisen. Ur statsfinansiell synpunkt finns det därför skäl att kravet på återbetalning även ska gälla för urinprov, konstaterar justitiedepartementet.

I promermorian föreslås också att tidsfristen mellan åtal och huvudförhandling ska förlängas till två veckor. Men nuvarande regler gäller att huvudförhandling ska ske senast en vecka efter åtal. Tiden är ofta för knapp för att målsäganden och vittnen ska hinna inställa sig. Det leder till att många rättegångar ställs in eller skjuts upp.

Med en något längre tidsfrist kan en del av problemen lösas, utan att det strider mot Europakonventionens krav på häktningstider, enligt justitiedepartementet.

De nya reglerna föreslår träda i kraft den 1 april 2010, skriver Riksdag & Departement.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.