G20: Sveriges gentlemen

Här är de män som utmärkt sig mest i år vad gäller stil och beteende.


1. Christer Gardell, vd Cevian Capital

Talet om att finansmannen Christer Gardell är en stor bolagsslaktare med kortsiktiga intressen är väldigt överdrivet. Att han till exempel ständigt vågar mixtra med olika mönster är ett tydligt tecken på att han lägger mer tid på marginalerna. Precis som på Kungliga tennishallen är Gardell en sann gentleman som inte dömer ut bollar som är på linjen. Det är först när orken hos motståndaren tryter som han tappar tålamodet, som i styrelserummen.

Quetzala: Svenskt näringslivs alfahanne! Kanonläcker lugg med lagom het Runar Söögard-inspiration. Ser ut att ha oklanderlig smak när det kommer till slipsar. Den här gillar jag! Skulle jag krocka med honom i baren någonstans skulle jag skriva mitt nummer med läppstift på den där vita skjortan. Mmmm.

2. Olle Ljungström, musiker

Sprungen ur den kulturella klassens kvarter i Stockholm har Olle Ljungströms poppoesi inte lämnat någon oberörd. Men en dag blev han utbränd. Efter att ha ställt ut tavlor med den röda serien på en krog på Upplandsgatan, gjorde han sorti och övergav allt vad staden erbjuder för att flytta till en stuga i skogen. Bohemen blev en överlevare bland ris och bär. När han återvände satt han åter på scenen med bruten fot i rullstoll och den slitna manchesterkavajen hängande längs hjulen. En resning som anstår en gentleman.

Quetzala: Olles stil är en sådan som alla avundas men ingen någonsin kan apa efter. Han kan slänga på sig i stort sett vad som helst och se helt fucking formidabel ut.

3. Per Schlingmann, partisekreterare

Spinndoktorn Per Schlingmann var först med att på riktigt statuera ett slipslöst uttryck i den borgerliga högborgen. Tiden med attachéväskor och klubbkavajer var tydligt passé. Det Bildtska moderat classic var utbytt till folklig medelklass. Stenciler och nyckeltal som skulle tala för sig själva i stället för manschettknappar.

Quetzala: Inte någon favorit, men han har sinne för färg!

4. Richard Båge, superentreprenör

Let's face it. Draknästet blev aldrig riktigt det där superprogrammet vi hoppats på. Investerarna var svenskt lagom ljumma. Undantag var superentrepenören och Londonbon Richard Båge. Lika ledig som kavajen och skjortkragen är hans frisyr och accent busig. I stället för de givna Simon Cowell-tricksen skjuter han fram de röda strumporna och sedan är det färdigt.

Quetzala: Snygga strumpor. Har inget mer att tillägga.

5. Killinggänget, dramatiker

Att åldras med värdighet är svårpresterat. Och om man sitter inne med oerhörda resurser med två decennier av hyllningar har man bara en väg att gå. Att utmana sig själv. Här står Killinggänget på Dramatens och levererar. Som individer går de alla i bräschen för sin genre men här agerar de likt en ensemble där ansvaret delas av scenmännen. Kända för teveunderhållning för den breda massan och männen i sufflösen som annars uttrycker sig smalt och subtilt på pränt. Manliga monologer där självsäkerhet och charm döljer uppenbara överegon. Plus för Henrik Schyffert som kanske är sin generations bäst klädda man.

Quetzala: Killinggänget: Otroligt välklädd skara med Andres Lokko i spetsen.

6. Horace Engdahl, författare

En gentleman kan inte bara formulera sig i skrift, utan också utdela en riktig örfil så att det nästan blir en smekning. Den konsten kan Svenska Akademiens förre ständige sekreterare Horace Engdahl när det väl behövs. Efter att ha lämnat frackarnas värld har han heller inga problem med att erkänna brister i sin bildning när han arrogant sitter på Café Einstein i Berlin och författar kommande storverk. Gentlemannaskapet kom kanske tydligast till uttryck när Horace Engdahl hyllade Klas Östergrens bok Gentlemen i Expressen på 80-talet:

"Här bjuds den skamliga ingrediens som en gång gjorde den stora litteraturen läst: underhållning."

Quetzala: Här ser man att det är en man som tänker på material. Plus i kanten för den vita kashmirscarfen och att det ser så avslappnat ut trots att kläderna ibland är lite, eh, gammeldagsa.

7. Johan Hakelius, kolumnist

Om den store stilisten Johan Hakelius skulle få en förfrågan av språknestorn Fredrik Lindström om att ställa upp i På spåret skulle det troligtvis bli ett nej. Precis som den hängivne skådespelaren Kevin Spacey låter han sig inte exponeras hur som helst. Att föra sig grandiost och bära elegant dräkt har alltid varit hans signum men en teveleksöppning riskerar att personligheten får överskugga det viktiga hantverket.

Quetzala: Lekfull och pillemarisk på röda mattan.

8. Claes de Faire, Bonnierkalv

Bakom sina allseende Ray-Bans tolkar Claes de Faire samtiden med precision. Gammelmedias "Jarvis Cocker" har förmågan att göra det utan att nödvändigtvis stå i den. Han kan prata Twitter, men gör det med distans till ankdammens vardagshobby med ett blänkande anteckningsblock i högerhanden.

Quetzala: Välklädd utan att bli over the top.

9. Johan T Lindwall, hovreporter

Ibland kan en byline säga mer än tusen tecken. Med backslick och en nuna som liknar Anckarströms dödsruna gör Johan T Lindwall en pose som skriker skjutjärnsjournalistik. Men det som gör det är de gula byxorna. Kungakonnässören Lindwall är en mästare av kulörer och blandar mörka och ljusa färger likt Grünewald. Upprätthållandet av varma fosterlandskänslor tillhör Lindwalls givna gentlemannakodex.

Quetzala: Expressens hotshot nummer ett. Mixar nöje med affärer när han kammar bak det våta håret och kör brun kavaj till det.

10. Staffan Erfors, journalist

Expressens före detta editionschef Staffan Erfors vågade sträcka ut en hand när Hells Angels expresident, Thomas Möller, behövde någonstans att bo. I ansat skägg och lockar hade han nog mer smält in i marinen än som reservofficer i armén. Det kompenserar han genom att använda Breitling och Ralph Lauren-piké i pressen. Oavsett är han en reporter som inte låter sig dömas och gärna vänder andra kinden till.

Quetzala: En klassisk kvällstidnindsmurvel-stil med en twist. Vi kan inte få nog av det tunga herruret, hans perfekta frisyr och den ruffigt rockiga attityden han utstrålar.

11. Karl-Johan Persson, modechef

Det sägs att det tar tre generationer för att skapa en gentleman. Karl-Johan Persson är arvtagaren som kunde ha levt gott på aktiernas avkastning, men i stället demonstrerade han sin position som Sveriges mäktigaste inom mode genom att be sina medarbetare vara mannekänger under presentationen av sin första kvartalsrapport. Modebloggarna har nu en munsbit att hålla utkik efter.

12. Gottfrid Svartholm Warg, it-entreprenör

Som liberal kosmopolit har Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg gått i exil för sina ideal. Ändå ligger han en vecka före genom att lusläsa The Economist. Att dialogerna i rättegången mot The Pirate Bay nästan blev som att se ett avsnitt av Curb Your Enthusiasm var Gottfrids förtjänst. Med sitt piratskägg är han både despot och stilikon för en av Sveriges mest burna t-shirt.

13. Calle Schulman, radiopratare

När Calle Schulman talar så lyssnar man. Med ett fallet familjeimperium i ryggen ståtar han fortfarande med ryggen rak som en spik. En ladysman som med sitt liv utflätat på nätet ändå aldrig förlorat trovärdighet. De fräcka orden och påhoppen följer en tradition rakt nedsprungen från den franska skolan där föraktet för de livsstilslösa och ytligheterna, som vår värld strömmas över av, ger ett ständigt eldhav av återkommande raseri som får uthärdas med djupa andetag och bloggpauser.

14. Pär Nuder, företagare

Det är inte förrän man förlorat något som Mona Sahlin inser att man saknar det. Trots att Pär Nuder var socialdemokratins största begåvning fick han se sig borttrollad. Ändå är inte Nuder småsint, utan höll igen för den stora sakens skull. I stället tackade han för sig på ett kultiverat vis och författade en bok.

15. Jonas Malmsjö, skådespelare

Att i en komedi göra en kulturkarikatyr och spela över i rollen som sig själv skulle vara en tragedi för de flesta skådespelare. Jonas Malmsjö gör det i Scener ur ett kändisskap. Vinrödsgurglande sitter han i salongerna med korpsvarta bågar, kvävande polotröja och håret klibbigt som en lusläst deckarpocket där hans elakartade hybris inte undgår någon. Vem som helst hade gjort det till buskis, men Malmsjö, ja han har fångat idealdyrkan i en värld av wannabes.

16. Fredrik Ekander, skivbolagsdirektör

Ingen personifierar sitt yrke mer än Bonnier Amigos vd Fredrik Ekander. När han inte sitter bakom skrivbordet med hörlurarna kan man se honom ute på soulklubbarna. Modsmogulen är ett modeesse i sig men hans sanna smak för detaljer lämpar sig även för att plocka kornen ur musikmyllan.

17. Micke Leijnegard, programledare

Sveriges enda teveankare med riktig pondus och en av få på SVT som vågar tycka något utanför bunkern. I klädväg finns mycket att önska där den blå skjortan bärs på veckobasis, men det är samtidigt en del av intrycket av mannen som personifierar trygghet.

18. Johannes Forssberg, ledarskribent

Som ungtuppen på en av Sveriges tajtaste ledarsidor sticker han ut, inte bara för den stora elegansen. För även om han må sakna den moraliska kompass som anstår en gentleman har han på ett ärligt sätt och med kritisk blick gått i täten för obekväma frågor som legalisering av marijuana.

19. Claes Hemberg, sparekonom Avanza

Spara i aktiefonder. Sprid riskerna. Låna inte till lyxkonsumtion. Mantrat känner vi igen, och det upprepas varje gång Claes Hemberg får frågan om hur svenskarna ska förhålla sig till den nya räntan. Men Hemberg kommer snarare till sin absoluta rätt som den trygga fyren småspararna söker sig till när det stormar på finansmarknadens vatten.

20. Martin Mellgren, marknadschef

Alltid korrekt och bra på namn. Med ett fast handslag har han intagit positionen som en spindel i nätet i affärsvärlden med alla som är något inom svenskt företagsliv på sin Facebook-friendlist. Många har försökt men Martin Mellgren har lyckats med konststycket att få säljarkavaj, scarf och sneakers att se snyggt ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.