Illegal fildelning mer accepterat

30 procent tycker att nedladdning av upphovsrättsskyddat material är stöld.


Ipredlagen och politikernas försök att stävja den illegala fildelningen vinner inte acceptans bland svenskarna. Snarare tvärtom. Färre än tidigare tycker att illegal fildelning är stöld.

I MMS nya rapport "Rörliga bilder 2009:2" framgår det att 30 procent av personerna i åldern 16-65 år tycker att det är stöld att ladda ned upphovsrättsskyddat material. I fjol var den motsvarande siffran 38 procent. Bland männen i åldern 16-25 år är siffran 20 procent i år.

– Med tanke på vilket fokus det varit kring illegal nedladdning sedan förra hösten, då Ipredlagen började diskuteras till de hårda Pirate Bay-domarna i april, är det anmärkningsvärt att fler verkar acceptera illegal nedladdning nu än tidigare, säger Tobias Lidholm, projektledare på MMS i ett pressmeddelande.

57 procent av 16-65-åringarna anser att det inte finns några lagliga alternativ till illegal fildelning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.