Svensk värvades av al-Qaida

Abu Mua'az lämnade familjen i Rinkeby för att fullfölja sitt öde att bli martyr.


En svensk man från Rinkeby har värvats av al-Qaida i Irak. Det avslöjar journalisten Per Gudmundson i senaste numret av tidskriften Neo - som når handeln tisdagen den 17 november. Det är det andra kända fallet där en svensk har anslutit sig till terrornätverket.

Åkte till Syrien

Mannen går internt under täcknamnet Abu Mua'az. Han fick det då han i slutet av 2007 anlände till al-Qaidas värvningsstation i Syrien, via Egypten. Svensken hade med sig pass, körkort, klocka och 2 700 dollar.

Det konstaterar journalisten Per Gudmundson efter att ha granskat dokument - The Sinjar Records - från amerikanska krigsakademin West Point som amerikanska trupper tagit i beslag genom räder mot al-Qaida-fästen vid Iraks gräns mot Syrien.

I dokumenten, som beskriver 606 utländska jihadister, namnges svensken. Gudmundson har intervjuat svenskens fru Gunilla.

– Det är inte det första svenska fallet. Däremot är det andra fallet. Första svensken var Mohamed Moumou och han lyckades till och med bli andreman i al-Qaida i Irak. Enligt frun Gunilla kände de varandra och var nära vänner, säger Per Gudmundson till Nyheter24.

Moumou var ledare för en extremistgrupp som höll sig i anslutning till moskén i Brandbergen i Stockholm. Han dog i Mosul i Irak när amerikansk trupper stormade en byggnad i oktober 2008.

Martyrmålet

Hemma i Rinkeby är Gunilla stolt över makens val att ta strid för al-Qaidas sak i Irak. Målet var att bli krigare alternativt martyr.

– Ja, vi delar ju åsikterna. Jag är ju också muslim, så jag tycker inte att han har gjort någonting konstigt. Jag anser att det tillhör vår religion. Att muslimer också ska ha rätt att skydda sig själva och inte bara stå där när andra länder bombar sönder dem, säger Gunilla till tidskriften Neo.

Hon skäms inte på något sätt över att maken är aktiv i en organisation som är känd för flera blodiga terrordåd. I exempelvis dådet mot Mansour Hotel i Bagdad den 25 juni 2007, då 13 personer dog, tog nätverket livet av flera viktiga sunnitiska ledare.

–Om du läser vad min make svarar på de där papperen, så valde han att vara en aktiv soldat - på samma sätt som amerikanerna är där. Enligt religionen så är det enda han har velat göra att hjälpa andra muslimer. Och han har inte åkt dit för att köra buss till någon marknad och spränga sig själv och en massa kvinnor och barn i luften. Det är inte alls vad det handlar om, säger hon till Neo.

Gunilla är 33 år, driver eget företag, och fick stanna kvar hemma med barnen när maken Abu Mu'az lämnade henne för att kriga mot "de otrogna". I paradiset hoppas hon på att få återse honom.

– Han lämnade henne med tre barn och gravid med det fjärde - och det var senhösten 2007. Hon vet att han lever, men vägrar säga var han befinner sig. Hon är helt nöjd och tillfreds med att han kommer att fullfölja sitt öde att bli martyr. Enligt henne kan döden när som helst inträffa, och det bästa är när det sker med Guds välsignelse, säger Gudmundson.

Radikaliseringen konstant

Uppskattningar från terrorismforskaren Magnus Norell och andra visar att det grovt finns 1 500 radikala islamister i Sverige. Ett hundratal bedöms vara jihadister. Och radikaliseringen håller sig konstant. Det menar Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, CATS, vid Försvarshögskolan är expert på islamisk radikalisering.

– Vad vi kan se så har antalet jihadister i Sverige inte ökat under de senaste åren. Omfånget är relativt konstant. Säkerhetspolisen har god kontroll på de här personerna, vilket sker antingen genom egna sonderingar eller att det kommer upplysningar om svenskar i utländska utredningar, säger han till Nyheter24.

– Det här handlar om personer som har gått längre i sin övertygelse, som har agerat i någon form av konflikt. Antingen direkt, eller att man indirekt har stött en part i en konflikt. Rekryteringen till Somalia sker ganska öppet och ökar markant. Vi känner till att det finns 20-30 svenskar som har åkt ner dit för att delta, säger Ranstorp.

Vissa klättrar ganska högt. Somaliern Gouled Hassan Dourad, som var fången på Guantánamobasen, rekryterades till det heliga kriget efter att ha bott flera år i Göteborg, och kom i en ledande position.

Kopplingen till Irak är mindre känd, enligt honom. Däremot menar al-Qaidahustrun Gunilla att Abu Mua'az inte på något sätt, som svensk, är ensam i att ha blivit värvad till al-Qaida.

– Jag har inte några siffror, men det är många. Sedan kanske det finns fler som har män som har dött eller som har blivit fängslade någonstans på vägen. Den siffran är högre än de som verkligen har kommit fram, säger hon till Neo.

– Ni kallar det för terrorism, men det är inte alls terrorism. En muslim som har suttit i Sverige och mått dåligt är att amerikanerna bombar sönder muslimer som inte kan försvara sig själva, har rest på sig från sin dator och rest dit för att hjälpa sina bröder och systrar. Det är vad min man har gjort. Och sedan om ni vill kalla det för en terrorhandling, det är upp till er, men så ser inte jag det, och så der inte min make det heller.

Söker upp terrornätverk

Många svenska jihadister söker upp terrornätverken för att kunna strida med talibaner eller mot Natoledda Isaf i Afghanistan, men det bedrivs också en omfattande rekryteringsverksamhet för att värva dem till konfliktzonerna.

–Al-Shabaab, som flera svenskar har uppvaktat, bedriver en intensiv rekrytering. Den sker bland annat genom vissa somaliska föreningar i Sverige. Det behöver inte heller betyda att man håller sig inom sin etniska grupp utan interagerar med andra som delar samma intressen, säger Ranstorp till Nyheter24.

Trots Säkerhetspolisens arbete, tycker Per Gudmundson att kartläggningen av de radikala islamisterna i Sverige är bristfällig, vilket gör det svårt att få en uppfattning om hur representativa de är.

–Staten tar islamismen på allvar. Däremot skulle man kunna göra mer för att kartlägga islamismens utbredning i Sverige. På den politiska nivån är regeringen rädd för att stöta sig med vanliga muslimer om man tar upp islamismen på agendan. Men faktum är att de också skarpt ogillar islamisterna, avslutar Per Gudmundson för Nyheter24.

Missa inte hela det spännande reportaget i magasinet Neo - ute i handeln från och med tisdagen den 17 november. Med start i morgon onsdag nås prenumeranter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.