Journalist aktiv i nazigrupper

Smålandsjournalisten är verksam i högerextrema Facebook-grupper. Han har även haft kontakt med Svenska motståndsrörelsen.


VETLANDA. Den 12 december i år äger Salemmarschen rum för nioende gången. Den högerextrema sammankomsten i den lilla kommunen utanför Stockholm är känd för en sak: häftiga konfrontationer mellan nazister och antifascister.

Så här skriver Wikipedia:

”Salemmarschen är en årlig demonstration i Salem i Sverige, som sedan år 2000 anordnas i anslutning till årsdagen av mordet på Daniel Wretström den 9 december. Manifestationen arrangeras av Salemfonden, som anger att syftet är att demonstrera "mot svenskhat och det urskillningslösa svenskfientliga våldet".

Demonstrationen har varit den största återkommande politiska manifestationen för svenska nynazister; "Sveriges största nazimanifestation sedan andra världskriget" skrev Nationalencyklopedin i en artikel 2002 efter Salemmarschen samma år.

Nu kan Nyheter24 avslöja att en sympatisör till Salemmarschen arbetar som journalist på en dagstidning i Småland.

På Facebook är mannen med i grupper som till exempel Salemfonden och Lars Ohly grät när Berlinmuren föll! Låt Lars prova en vecka i Gulag!

Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo, berättar för Nyheter24 om Salemfonden:

– Salemfonden drivs av nätverket bakom den nazistiska hemsidan Info 14 som bland annat hyllade polismorden i Malexander. Salemfonden arrangerar den årliga marschen till minne av Daniel Wretström som mördades söder om Stockholm i början av 2000-talet, säger Daniel Poohl till Nyheter24.

Vad anser du om att en sympatisör till Salemfonden arbetar som journalist?

– Det finns flera anledningar till att följa en grupp på Facebook. Ett kan ju vara att man är intresserad av ämnet. Vi ska inte ha yrkesförbud i Sverige men om en journalist sympatiserar med den nazistiska rörelsen är det problematiskt, främst med tanke på nazismens syn på det fria ordet.

I Expressen skrev Expos chefredaktör Daniel Poohl i oktober om sverigedemokraterna:

"Sverigedemokraternas hat mot muslimer föddes inte i och med 11 september. 1996 förkunnade den dåvarande partiledaren Mikael Jansson: ”Islam i dag utgör ett lika stort hot mot västerlandet som kommunismen gjorde när den var som starkast”.

I en kommentar till Daniel Poohls debattartikel skrev journalisten på Facebook:

”Daniel Poohl och hans tidskrift är ett hot mot västvärlden. Karln får betalt via skattemedel för att åsiktsregistrera och skrämma oliktänkande in i leden samt att efter eget godtyckte svartmåla för honom obekväma individer som främlingsfientliga. Jag hör stöveltramp och det kommer inte från Sverigedemokraterna.”

– Det där vill jag inte ens kommentera, säger Daniel Poohl.

Journalisten har också nyligen kontaktat Magnus Söderman från nazistiska Svenska motståndsrörelsen för att be honom skriva en debattartikel.

Debattartikeln skulle publiceras i tidningen 14 Dagar som produceras av journalistelever på Ädelfors folkhögskola, där journalisten tidigare har studerat, och fortfarande har vänner.

Tanken var att Magnus Söderman skulle skriva kring ämnet ”vem är svensk?”, uppger Svenska motståndsrörelsens nättidning. Men skolledningen ryckte in och satte stopp för debattartikeln.

När Nyheter24 konfronterar journalisten med uppgifterna säger han att han förespråkar en ansvarsfull invandringspolitik eftersom ”vi inte tar bra hand om dem vi tar in”:

– Segregationen ökar för mycket. De kommer inte in i samhället. Det finns områden som Rosengård där arbetslösheten är jättehög. Det ökar brotten och allt sådant.

Varför är du medlem i gruppen Salemfonden?

– Det är väl? vad ska jag svara på det ?? Det var en tragisk händelse (mordet på den högerextreme aktivisten Daniel Wretström, red. anm.).

Syftet är att demonstrera "mot svenskhat och det urskillningslösa svenskfientliga våldet"?

– Det är möjligt. Jag har aldrig gått i marschen. Jag känner inte till organisationen bakom heller.

På frågan om varför journalisten, som vill vara anonym, ville publicera en debattartikel av Svenska motståndsrörelsen säger han att han fick en förfrågan från en kompis på Ädelfors folkhögskola angående att införskaffa en debattartikel.

Därefter kom journalisten själv på idén att låta Svenska motståndsrörelsen och Magnus Söderman skriva.

– Det skulle många tycka vara spännande läsning. Man kan ta den andra sidan också, till exempel Antifascistisk aktion, det är organisationer som inte får komma till tals i vanlig media.

Du har skrivit att ”Daniel Poohl och hans tidskrift är ett hot mot västvärlden.”

– Ja, jag tycker de gör mycket tveksamma saker, att de hänger ut folk på grund av rasism. Jag tycker inte de nyanserar det.

Kan du utveckla varför ”Daniel Poohl och hans tidskrift är ett hot mot västvärlden.”?

– (Skratt). Är det på Facebook jag skrivit det? Jag ska se om jag kan formulera mig bra? Jag har inget bra svar på det? pass.

Har du berättat om dina politiska sympatier på tidningen?

– Nej, jag har inga, eller de skiftar väldigt mycket. Jag är inte medlem i något parti så jag tycker inte det är nödvändigt. Det har inte kommit på tal.

När Nyheter24 når journalistens redaktionschef, Mari Ermeland på Vetlanda-Posten, är hon inte lika obrydd över journalistens engagameng i högerextrema grupper.

– Det är inte acceptabelt att mina medarbetare engagerar sig politiskt, säger Mari Ermeland.

– Nu måste jag snacka med honom. Sedan får jag värdera det.

Mari Ermeland poängterar att han är vikarie och inhoppare - inte fast anställd.

Dock har journalisten tidigare även sommarjobbat på tidningen.

Vad betyder detta för tidningens trovärdighet?

– Eftersom vi inte visste något förrän nu så spelar trovärdigheten ingen roll, säger Mari Ermeland till Nyheter24.

Skrivet av: Fredrik Jönsson, frilansjournalist

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.