Nobelprisvinnare
1 av 11
Nobelpriser belönar ungdomlig kreativitet
Svartvit bild
2 av 11
... Inte bara män i frack
Nobelprisvinnare
3 av 11
Nobelpristagare
mästare på att ta fram revolutionerande teorier
4 av 11
Albert Einstein var 42 år gammal när han tog hem nobelrpiset i fysik för sin teori i fotoeffeekten
Nobel
5 av 11
Lista på nobelpristagare
Välklädd kvinna
6 av 11
Även en nobelpristagare
Nobelpris
7 av 11
Maired Gorrigan och Betty Williams har vunnit nobelpris
Nobelprisvinnare
8 av 11
Tidigare vinnare av nobelpris
Serie
9 av 11
Seriefigur
Nobelpris
10 av 11
Albert Einstein
Svartvit bild
11 av 11
Tidigare nobelprisvinnare

Lista: Yngsta nobelpristagarna

Gamla gubbar i dammiga frackar? Inte bara. Nobelpriset belönar framför allt ungdomlig kreativitet. Nobelnörden Anders Bárány: "Jag vill inte stressa upp folk, livet är inte slut när man är 30."


Visst kan nobelfesten framstå som ett väldigt vuxet barnkalas. Gamla män - och en och annan äldre kvinna - vid en stel sittning iklädda frack eller aftonklänning.

Men skenet bedrar. För även om nobelpristagarna inte alltid är purunga när de tar emot priset ur Hans kungliga majestäts hand kan de vara mycket unga när de gör de upptäckter som långt senare i livet belönas med den finaste utmärkelsen i vetenskapsvärlden, litteraturen eller politiken.

Till exempel var årets två 70-plus-fysiker, Willard S Boyle, som uppfann CCD-detektorn, och Charles K Kao, som utvecklade optisk ljustransmission i fiber, i 30-årsåldern när de gjorde sina banbrytande upptäckter på 1970-talet.

Och årets två fysikpristagare är inga undantag.

- Det är inte alls ovanligt att det är unga doktorander snarare än professorer som står för de tunga upptäckterna, säger Anders Bárány, professor emeritus i fysik och tidigare vice museichef på Nobelmuseet, till Nyheter24.

De största unga nobelgenierna

William Lawrence Bragg, australisk fysiker som fick nobelpriset i fysik år 1915, är rekordhållaren alla kategorier. Han upptäckte röntgenkristallografi och gav upphov till Braggs lag. Lawrence Bragg var när han kom till Stockholm för att ta emot sitt pris 25 år gammal.

- På den tiden forskades det inte alls lika mycket som i dag. När far och son Bragg kom till Stockholm för nobelprisutdelningen 1915 var det många som trodde att det var fadern som var den store upptäckaren. I själva verket var det precis tvärtom, säger professor Anders Bárány till Nyheter24.

Albert Einstein är förstås den självlysande stjärnan på fysikernas himlavalv. Han var 42 år gammal när han fick nobelpriset i fysik för sin teori om fotoeffekten.

Men han gjorde upptäckten när han som mycket ung jobbade på det schweiziska patentverket. På sin arbetsplats framstod han förmodligen som en slacker.

Han var visserligen mycket snabb på att få undan rutinarbetet. Men gjorde bara det mest nödvändiga.

I stället ägnade han tiden på patentkontoret åt att forska.

- Einstein fyllde 26 under det magiska året 1905 när han lyckades kläcka fram inte mindre än fem revolutionerande teorier: relativitetsteorien, teorien om fotoeffekten, en teori om Brownsk rörelse, en teori om molekylers storlek samt slutligen E=mc2, säger Anders Bárány.

Carol Greider, årets pristagare i medicin belönas för att ha upptäckt hur kromosomer kan kopieras på ett fullständigt sätt vid celldelning. Därmed har mänskligheten, tack vare bland annat Greiders pionjärarbete, tagit ett steg närmare förståelsen av vår biologiska historia. Och vår framtid.

- Hon var bara 20+ när hon gjorde sina upptäckter om enzymet. En ung doktorand, säger Anders Bárány.

Frédéric Joliot, fransman som upptäckte konstgjord radioaktivitet, är tidernas yngste kemipristagare. Han var 35 år gammal när han tog emot priset år 1935. Joliot var assistent åt den vida berömda Marie Curie. Och gifte sig 1926 med hennes dotter Iréne.

Douglas Osheroff fick nobelpriset 1996 när han var en äldre man i 70-årsåldern. Men upptäckten av suprafluiditet i helium-3 gjorde han i sin ungdom.

- Osheroff jobbade för två professorer som skrapat ihop forskningens finansiering. Men när de låg och sov satt Osheroff uppe i laboratoriet och skrapade på kemikalier. Många upptäckter görs av en slump. Så var det i det här fallet. Han trodde länge att det var något helt annat han upptäckt, säger Anders Bárány.

Kan det vara så att ungdomarna helt enkelt pallar vara uppe på nätterna och därför gör upptäckterna som de äldre missar?

- Ja, absolut. Jag kommer ihåg hur det var själv när man var yngre. Man orkade sitta i labbet på nätterna och gneta, säger Anders Bárány till Nyheter24.

Brian David Josephson fick nobelpriset i fysik 1973 för Josephsoneffekten - uppkallad efter honom. Den walesiske fysikern var student när han under en hemuppgift kläckte en genialisk idé.

- Han fick denna fantastiska tanke. Det är mycket vanligt att det är unga forskare som kläcker sköna nya tankar. Framför allt inom matematik och fysik är det mycket ovanligt att man tänker något banbrytande efter 30 års ålder, säger Anders Bárány.

- Men jag vill inte stressa upp folk. Livet är inte slut när man är 30. Om man står i laboratorium och hanterar apparater är det en annan sak. Teknik kan ta mycket lång tid att lära sig. Livet är inte slut när man är 30, säger 67-årige professorn Anders Bárány.

Kenneth J Arrow var till exempel - med sina 51 år - inte direkt purung när han fick Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel. Men ändå yngst hittills. Han fick priset för sitt Arrows omöjliga teorem. I korthet går det ut på att bevisa att ett rättvist val i princip är omöjligt.

Fredrick Banting var 32 år gammal när han fick nobelpriset i medicin 1923 för sin medverkan i upptäckten av insulin. Insulinet är ett hormon som utsöndras efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer av glukos i blodet.

Upptäckten av det gjorde att man kunde behandla diabetiker med insulin och det har räddat livet på många miljoner människor sedan dess.

Rudyard Kipling är den yngste nobelpristagaren i litteratur genom tiderna. Miljoner barn och vuxna över hela jorden har Kipling att tacka för den glädje som Djungelboken gett dem genom åren. Själv var Kipling 42 år gammal när han år 1907 fick litteraturpriset.

Rudyard Kipling var 29 år gammal när han skrev om den djuriske människosonen Mowgli och björnen Baloo.

Máiread Corrigan-Maguire blev som 32-åring historiens hittills yngsta fredspristagare. Den unga irländskan grundade organisationen Community of Peace People som försökte nå försoning mellan katoliker och protestanter i det konfliktdrabbade Nordirland. Corrigan fick 35 000 människor att inta Belfasts gator och kräva ett slut på våldet.

2007 var Máiread Corrigan-Maguire på Västbanken för att protestera mot den israeliska säkerhetsbarriären utanför den arabiska bosättningen Bil'in. Hon träffades av en gummikula avlossad av en israelisk soldat. Nobelpriset fick hon redan 1976.

Sammanfattningsvis måste man konstatera att nobelprisets ungdomlighet är mycket större än man tror.

Anders Bárány, som själv gärna beskriver sig som en nobelnörd, konstaterar att också de gamla nobelpristagarna - som ibland ger ett lite mossigt intryck under "festligheterna" i Blå Hallen - lever upp när de får träffa unga forskare.

- Jag åker med nobelpristagarna till Bodensjön i Tyskland varje år efter nobelprisutdelningen. Där umgås de med unga entusiastiska forskare och samtalar och när de åker hem är de flera år yngre.

Också i laboratoriemiljöerna kan det vara viktigt att mötas över generationsklyftorna.

- Äldre kan inspireras av att ha unga omkring sig. Man jobbar på ett visst sätt och så kommer det in ungdomar som har kvar lättrörligheten. Nya idéer smittar av sig. Inte som svininfluensan - likt en löpeld. Men där finns en smittorisk, säger professor Anders Bárány, som själv älskar att jobba med unga forskare.

Det oroar honom att så många svenska ungdomar går utan jobb. Och han är inte i första hand orolig för ungdomarnas skull.

- Arbetsplatserna behöver ungdomar mer än ungdomarna behöver arbetsplatserna. De kan ta på sig en ryggsäck och dra runt. Men de skulle behövas här hemma med sin kreativitet.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.