1 av 3
- Foto: Jan Collsiö/Scanpix
2 av 3
- Foto: Mattias Rietschel/AP/Scanpix
3 av 3

Svenska soldater köpte sex på övning i Tyskland

Svenskarna var på militärövning i Tyskland. Men kunde inte skilja på nattklubbar och bordeller.


HAMMELBURG. 18 svenska soldater från 31:a Luftburna bataljonen köpte sex av prostituerade under en gemensam övning med tyska försvaret, Bundeswehr, i Bayern i södra Tyskland.

Det var under resan hem som det uppdagades att soldaterna köpt sex. Och en utredning som Försvarsmakten genomfört visar att det rör sig om sammanlagt 43 svenska soldater som vid olika tillfällen besökt "tvivelaktiga lokaler", varav 18 faktiskt köpt sex.

- Det här rimmar väldigt illa med Försvarsmaktens värdegrund, säger överstelöjtnant Stehfan Almström, vid K3 i Skaraborg där soldaterna i 31:a Luftburna är placerade, till Nyheter24.

Almström säger också att ärendet för Försvarsmaktens del egentligen är utagerat, men att man ville utreda vilka möjligheter man har att hantera den här typen av situationer. Därför har han skrivit en hemställan om juridisk granskning till högkvarteret.

- Detta har skett i ett annat land med andra lagar och eftersom soldaterna gjort detta på sin fritid är det en privatsak, säger överstelöjtnant Stehfan Almström till Nyheter24.

Försvarsmakten har utbildat soldaterna i försvarets värdegrund, men konstaterar i utredningen att de "inte tillgodogjort sig" den utbildningen.

Vidare konstaterar man att det stora antalet soldater som besökt "tvivelaktiga lokaler" delvis kan förklaras av lokala förhållanden i Tyskland.

"Skillnaden mellan discotek, bar, nattklubb, strippbar och bordell är synnerligen otydlig i Tyskland och kan dessutom variera starkt beroende på klockslag."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.