Hon knarkar sju Red Bull om dagen

25-årig kvinna fast i energidrycksberoendet. Humörsvängningar - orsakade av dryckerna - kan leda till självmord.


ÖREBRO. En 25-årig kvinna som dricker sju burkar Red Bull om dagen. Ett missbruk som pågått i många år och bara blivit värre med åren.

– Hon har ju hela tiden det här suget efter att skaffa energidryck. Hon tillhör den grupp som blir lugn av energidryck, hon blir inte uppiggad, och det gör också att hon hela tiden har en burk i närheten, säger hennes doktor, Kurt Skårberg, läkare på Beroendecentrum, till Tvärsnytt.

Energidryck i stället för mat

25-åringen är deprimerad och energidrycksberoendet utövar inte ett positivt inflytande på kvinnans liv. I stället för mat köper hon Red Bull.

Nu vill Beroendecentrum lägga in henne för avgiftning.

– Det är mycket ovanligt, men jag kan tänka mig att fler kommer att hamna i den här situationen, efersom så många använder energidrycker, säger Kurt Skårberg.

Oklart hur farligt

På Red Bull hävdar man att deras dryck inte är beroendeframkallande. Men Kurt Skårberg vill se mer forskning på området.

–  Just nu så vet vi inte hur pass farligt taurin till exempel är. Men vi vet att taurin ihop med koffein och alkoholförtäring är farligt, säger han till Tvärsnytt.

Kan leda till självmord

En sak är däremot alldeles säker. Ett Red Bull-intag på sju burkar om dagen är inte att rekommendera.

– Problemen med energidryckerna är att de är så lättillgängliga och att kunskapen om dem är dålig. Men hjärtats funktion och vattenansamlingen i kroppen kan förändras. Humöret kan också förändras, vilket ökar risken för självmord, säger Kurt Skårberg till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.