Vera Lindo, 18, tycker att det finns positiva saker med den här typen av sajter. Där kan ungdomar med problem prata med varandra "i stället för med sin arga mamma".
1 av 3
Vera Lindo, 18, tycker att det finns positiva saker med den här typen av sajter. Där kan ungdomar med problem prata med varandra "i stället för med sin arga mamma".
2 av 3
3 av 3
- Foto: Anorexi Bulimi Kontakt - AB Kontakt

Nätsida propagerar FÖR ätstörningar

Sajt för unga lär ut hur man ljuger för sina föräldrar, hur man kräks och svälter sig själv och marknadsför olagliga produkter som efedrin. Nu är den anmäld till Konsumentverket.


INTERNET. En privatperson har anmält sajten anamia.jinity.com till Konsumentverket.

På sajten får unga tjejer och killar lära sig hur man svälter sig själv, hur man kräks ut det man ändå ätit och hur man ljuger för sina föräldrar för att dölja ätstörningssymptom.

- Man kan också lätt fixa olagliga produkter som till exempel efedrin, säger anmälaren.

Oetiskt men inte olagligt

Men på Konsumentverket kan man inte göra mycket.

- De bryter möjligen mot någon etisk regel, men de bryter inte mot marknadsföringslagen. Så det är inte en fråga som vi kan titta på. Däremot kan man tycka att de ger råd som är oetiska, säger Camilla Rosén på Konsumentverket.

Vera Lindo, 18, har själv varit en flitig besökare på nätsidor där man uppmanas att svälta sig. Och hon tycker att deras budskap påverkar unga människor.

"Påverkar jättemycket"

- Ja det gör de. Det påverkar en jättemycket, vare sig man vill eller inte. De är så intensiva. Jag tänkte på dem hela tiden och ville visa mina polare alla videor. Jag kunde alla slogans, till exempel ''fett är parasiter som omringar de vackra rena benen'' och ''stay strong, starve on''. Jag började räkna kalorier ett tag.

Men ändå tycker Vera att den här typen av sajter har en viktig funktion.

- Även folk med ätstörningar behöver sidor där de kan prata ut, precis som en alkoholist behöver AA-möten. Man behöver människor som förstår vad man går igenom. Det är inte lika kul att snacka med sin arga mamma som skriker på en för att man inte äter, säger Vera Lindo till Nyheter24.

"Peppade att gå ner i vikt"

- Det negativa är att de peppade att gå ner i vikt, det är hemskt. De tycker att 35 kilo är den perfekta vikten om man är 1,75 lång. De som försöker bli friska blir även peppade av de andra på forumen. Jag tror inte att de går att stoppa eller förbjuda. Det går att ''gömma sig'' på internet. Till exempel Pirate Bay  har ju holländska servar nu för att de blev förbjudna i Sverige.

"Min kompis missade en hel termin"

Stina Scott, 20, år tycker inte att det är okej att uppmana folk att svälta sig. En av hennes kompisar har råkat illa ut.

- Att det finns folk som uppmanar till det är bara ännu värre. Jag hade en tjej i min förra klass som hade anorexia, det gick så långt att hon vägde 25-30 kilo och missade en hel termin för att hon inte orkade gå i skolan.

Stina efterlyser fler "må bra-sidor" på nätet som riktar sig till unga tjejer. Att förkorta tider till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är också viktigt, menar hon. Och att man pratar mer om ätstörningar i skolorna.

"Det ökar om man pratar om det"

Men där pekar forskningen åt ett annat håll. Anna-Maria af Sandeberg, överläkare och verksamhetschef på Stockholms centrum för ätstörningar, säger att det finns faror med att göra unga uppmärksamma på problemen.

- Man ska inte vara ute och upplysa vanliga ungdomar i skolorna. Det finns en hel del litteratur som visar att det ökar om man är ute och pratar om ätstörningar. På samma sätt ska man inte prata om självmord ute i klasserna, säger Anna-Maria af Sandeberg till Nyheter24.

I stället ska man satsa på att utbilda lärare, fritidsledare och personal inom skolsjukvården och lära dem att upptäcka problemen i tid hos dem som är i riskgrupper.

Prata sunt liv

- Däremot ska man vara ute och prata med elever om hur man kan leva ett sunt och bra liv, säger Anna-Maria af Sandeberg.

Inte heller hon tror dock att det går att göra så mycket åt dessa sidor som propagerar för en destruktiv livsstil.

- De här sidorna har funnits i många år och det är väldigt destruktivt förstås. Om vi frågar så får vi höra att en del av våra patienter är inne på de här sidorna.

- Men vi kan inte förbjuda de här sidorna. Det finns både bra och dåliga sidor och det är bloggar och man chattar med varandra. Det går inte att göra så mycket åt, avslutar Anna-Maria af Sandeberg för Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.