Miljöpartisten Gustav Fridolin ville prova på andra saker och lämnade rikspolitiken.
1 av 15
Miljöpartisten Gustav Fridolin ville prova på andra saker och lämnade rikspolitiken. - Foto: INGVAR KARMHED / SVD / SCANPIX
Men allt möjligt borde man inte få prova på, tycker statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
2 av 15
Men allt möjligt borde man inte få prova på, tycker statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. - Foto: BJÖRN LARSSON ASK /SVD / SCANPIX
Och kd-politikern Erika Josbrandt lämnade Luleå för kärleken och nytt jobb.
3 av 15
Och kd-politikern Erika Josbrandt lämnade Luleå för kärleken och nytt jobb. - Foto: Pontus Karlsson
Ett helt normalt beteende att vara "rörlig" i unga år, säger KBT-terapeuten och skådisen Jessica Zandén.
4 av 15
Ett helt normalt beteende att vara "rörlig" i unga år, säger KBT-terapeuten och skådisen Jessica Zandén. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
5 av 15
6 av 15
7 av 15
8 av 15
9 av 15
10 av 15
11 av 15
12 av 15
13 av 15
14 av 15
15 av 15

Unga hoppar av politiska uppdrag

Många unga väljer att lämna sina förtroendeuppdrag i kommunalpolitiken, medan äldre personer visar sig vara mer trogna väljarna, visar färska siffror från Valmyndigheten.


Så här många unga politiker hoppar av

I riksdagen finns fem personer invalda som tillhör åldersgruppen 18-25. Där sitter alla unga kvar på sina poster.

* 1,6 procent av alla valda inom landstingsfullmäktige tillhör åldersgruppen, det vill säga 30 personer. Detta motsvarar totalt 14 kvinnor och 16 män.

* 42,9 procent av de valda kvinnorna och 12,5 procent av männen har avgått under mandatperioden

* 3,3 procent av alla valda inom kommunfullmäktigeförsamlingar i landet tillhör åldersgruppen 18-25, det vill säga 508 personer. Detta motsvarar totalt 273 män och 235 kvinnor. 35,2 procent av de valda männen och 40,9 procent av kvinnorna har avgått under mandatperioden.

Se hur avhoppssiffrorna ser ut i just din kommun. Klicka dig igenom bildspelet här ovan.

 

Ungdomar i politiken kräver ofta att få ta plats på politiska förtroendeuppdrag. Men när de väl får chansen visar det sig att de tröttnar ganska snabbt. Och sviker väljarnas förtroende.

Enligt Valmyndigheten har under innevarande mandatperiod hela 37,8 procent av totalt 508 ungdomar i åldern 18-25 med kommunalpolitiska uppdrag avgått.

60 procent lämnar

I Jämtlands län har så många som 62,5 procent valt att lämna sina uppdrag. Och i Uppsala län - där många studerande i denna ålderskategori är bosatta - har en majoritet av de väljarnas jämnåriga företrädare - 60 procent - lämnat kommunalpolitiken.

Erika Josbrandt, 31, före detta gruppledare för kristemokraternas i Luleås kommunfullmäktige, är en av de unga som bestämde sig för att hoppa av och flytta. 

- Att många ungdomar hoppar av handlar inte om att vi inte får vår röst hörd, snarare tvärtom. Det handlar om 80-talisternas rörlighet. Själv flyttade jag på grund av kärleken och fick ett annat förtroendeuppdrag. Jag sitter i dag i stadsdelsnämnden på Södermalm för kristdemokraterna. I statistiken ser det ut som man har “hoppat av”, när många fortsätter att jobba med politik, fast i andra städer, säger Erika Josbrandt till Nyheter24.

Fridolin jobbade med teve

Miljöpartisten Gustav Fridolin, 26, var Sveriges yngste riksdagsledamot någonsin, men bestämde sig även han för att sluta.

- Jag gjorde ett jättejobb, och fick se att det här faktiskt är en metod som fungerar för att förändra världen.

Men även han drabbades av “rörligheten”.

- Man blir en väldigt dålig politiker om man inte provar på något annat. Jag kände redan från början att jag bara ville sitta en eller två perioder.

Så Gustav Fridolin började jobba först på TV4 och sedan som lärare. Han berättar för Nyheter24 att han tror på ungdomars intresse för politiken.

-Det är många som engagerar sig, men så tar det inte alltid formen av ett partiprogram. Demonstrationer och studiecirklar är i stället något som fler gör, för där sker en mer personlig kontakt.

"Unga människans natur"

Att ungdomar flyttar runt och ändrar levnadsmönster, har enligt KBT-terapeuten och skådespelerskan Jessica Zandén en enkel förklaring.

- Det ligger i den unga människans natur. Det är väl klart att man än inte vet vem man är, och vad man vill. Det är bara vansinnigt att man redan vid 15 års ålder ska behöva bestämma vilket gymnasium man vill gå till.

Statsvetaren vill ha kontrakt

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren - verksam vid Uppsala universitet - ser däremot en lösning på problemet: Att rösta med fötterna och ge de unga politikerna dojan redan innan de är invalda.

- Man borde ha en typ av kontrakt så att man inte kan byta parti. Sen kan man ju som väljare aktivt kryssa för de äldre, som är mer stabila. Man bestämmer ju trots allt själv för vem man ska sätta sitt kryss, säger Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24.

Men miljöpartisten Gustav Fridolin har åtminstone vänt blad på nytt och ser entusiastiskt på sin politiska framtid.

- Den 20 februari hålls ett möte inom mijöpartiet i Skåne, där jag sagt att jag kan tänka mig att kandidera. Jag känner att det är dags att göra en insats igen.

FOTNOT: Kolla hur många unga som hoppat av politiken i din kommun i bildspelet ovan.

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.