En 80-årig radioamatör löpte amok i etern.
En 80-årig radioamatör löpte amok i etern.

Radioamatören: "Ni är svulstiga grisar"

80-årig radioamatör löpte amok på hög frekvens. Kallade par svin, luder och dumskallar. Nu åtalas den sedan tidigare dömde radiosenioren för hot och ofredande.


BORÅS. 80-åringen från Skåne är en välkänd profil bland dem som sysslar med amatörradio och har tidigare varit provförrättare som godkänt nya medlemmar i föreningen Sveriges amatörradio.

Nu åtalas han för hot och två fall av ofredande.

"Svulstiga grisar"

Det är dels ett par i Boråstrakten som fått smaka på 80-åringens radioovett.

Han är redan sedan tidigare dömd för att ha förtalat och hotat paret. Radioterrorn började med sexuella anspelningar. När paret bad honom hyfsa sitt radiospråk kallade han dem svulstiga grisar. Dessutom hotade han kvinnan till livet.

Han fick den gången betala 19 000 kronor i skadestånd till paret, men sedan dess har terrorn fortsatt och bland annat har han skickat 17 brev till paret.

"Svinpesten"

Ett av dem innehållande ett kasettband märkt "Svinpesten". Breven har också innehållit teckningar och bilder med kränkande budskap, uppger Borås Tidning.

Radioamatören åtalas också för att ha ofredat en ölänning. Han ska ha pratat nedsättande om mannen under flera radiosändningar och uttalat att han skulle få ett helvete, skriver Barometern.

80-åringen däremot hävdar att det är Boråsparet och ölänningen som trakasserat honom. Allt har - enligt 80-åringen - sin upprinnelse i att paret och mannen fuskat sig till sina radioamatörlicenser.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.