Trots att de rödgröna så sent som för ett par veckor sedan var överens om att införa det efter en rödgrön valseger.
1 av 3
Trots att de rödgröna så sent som för ett par veckor sedan var överens om att införa det efter en rödgrön valseger. - Foto: ULF PALM / SCANPIX /
På tisdagen sa vänsterpartiet att den rödgröna uppgörelsen inte längre gäller.
2 av 3
På tisdagen sa vänsterpartiet att den rödgröna uppgörelsen inte längre gäller. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
3 av 3

Rödgrön enighet om datalagring spricker

Först ångrade sig vänsterpartiet och nu också miljöpartiets språkrör Peter Eriksson - som i dag säger nej till datalagring. Den rödgröna enigheten i frågan spricker därmed.


För ungefär två veckor sedan lyckades den rödgröna oppositionen komma överens om en av de svåra knäckfrågorna: EU:s datalagringsdirektiv. Nu är splittringen ett faktum på nytt.

Det var den socialdemokratiska regeringen Persson, med dåvarande justitieminister Thomas Bodström (s) i spetsen, som drev på det nya gemensamma europeiska datalagringsdirektivet. Och miljöpartiet och vänsterpartiet tillhörde de mest hårdnackade motståndarna.

Enighet spricker

Men som ett led i att nå överenskommelser om viktiga delar av politiken gick miljöpartiet och vänsterpartiet med på att införa direktivet mot bakgrund av att Sverige fällts i EG-domstolen.

Men redan ett par veckor senare bryter vänsterpartiet och miljöpartiet överenskommelsen. I går deklarerade vänsterpartiet att man svängt i ett pressmeddelande:

- Vänsterpartiets uppfattning är att Sverige inte ska implementera datalagringsdirektivet, säger Anki Ahlsten, partisekreterare för vänsterpartiet.

Mp vill stoppa direktivet

Och i en debattartikel på SVT Debatt skriver språkröret Peter Eriksson tillsammans med andra ledande företrädare för miljöpartiet att EU:s datalagringsdirektiv är "en av flera integritetskränkande "anti-terrorlagar" sedan 11 september 2001" och att mp vill stoppa direktivet.

"Datalagringsdirektivet är varken startpunkt eller slutstation i integritetskampen, men det är en fråga som fortfarande går att vinna", skriver Peter Eriksson med flera på SVT Debatt.

Miljöpartiets Peter Eriksson försöker förklara turerna i den rödgröna överenskommelsen i en intervju med Sveriges Radios Ekot:

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!