Han försvarar Lars Vilks rätt att teckna vad han vill - men menar att Vilks också får ta konsekvenserna.
1 av 2
Han försvarar Lars Vilks rätt att teckna vad han vill - men menar att Vilks också får ta konsekvenserna. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Magnus Betnér sätter ner foten i Muhammeddebatten.
2 av 2
Magnus Betnér sätter ner foten i Muhammeddebatten. - Foto: magnusbetner.com

Magnus Betnér ritar profeten Muhammed

Komikern Magnus Betnér tar fajten för yttrandefrihet.


- Man får också ta konsekvenserna av sina yttranden, även om konsekvensen innebär mordhot.

Magnus Betnér ger sig in i debatten om Lars Vilks, rondellhundar och Muhammedkarikatyrer med tre streckgubbar - föreställande folkpartiledaren Jan Björklund, Anne Frank och profeten Muhammed.

- Han publicerade sin taffliga teckning med en enda tanke, nämligen att stärka sitt eget varumärke. Ville man vara elak kunde man anta att det fanns en till, nämligen att spä på hetsen mot muslimer i Sverige, men det tror inte jag. Jag tror på att det var tänkt som en smart marknadsföringsgrej som fick vissa otrevliga konsekvenser. Det får Lars Vilks i så fall ta, skriver Magnus Betnér på SVT Debatt.

Samtidigt som Betnér själv står upp för yttrandefriheten med en "tafflig" karikatyr.

"Väck mig då"

- Självklart ska vi stötta Lars Vilks rätt att rita profethundar. Det är en oerhört viktig rätt, utan vilken vår sekulära demokrati inte har en chans att överleva. Vi ska värna den, men då borde vi i rimlighetens namn också värna nazisters rätt att förneka Förintelsen och kreationisters rätt att lägga fram teorier om att en skäggig farbror skapade jorden på sex dagar, skriver Betnér på SVT Debatt.

Magnus Betnér efterlyser en kompromisslös yttrandefrihet. Utan dolda agendor.

- När vi får se Aftonbladet ge en krönika till Åke Green. När vi får se Neo upplåta serverutrymme till någon som förnekar Stalins brott mot mänskligheten. När vi får se Judisk Krönika med bidrag från David Irwing eller bilder som Piss Christ och Ecce Homo i tidningen Dagen. Väck mig då, skriver han på SVT Debatt.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.