Ungdomssajter otrygga för barn

Stora sajter för unga brister i säkerheten, menar Medierådet.


De granskade sajterna

Medierådet har placerat de undersökta sajterna i tre olika kategorier: Ej godkända, Tveksamma och Godkända.

Ej godkända
Jesper
Snyggast
Snuttis
Fjortis
Existenz

Tveksamma
Hamsterpaj
Facebook
Star Doll
Youtube
Habbo Hotell
Stallet
Apberget

Godkända
KP-webben
Lunarstorm
Blip
Bilddagboken
Kamrat

INTERNET. Medierådet har granskat sociala nätverkssajter som vänder sig till barn och unga - och resultatet pekar på att nätet är en otrygg plats för barn och ungdomar. Även på de stora etablerade sajterna.

Undersökningen omfattar 17 sajter, från stora globala aktörer till mindre sajter på den svenska marknaden. Genom att registrera användarkonton i unga personers namn kontrollerade man miljön på de sociala nätverkssajterna.

– Det är inte acceptabelt att stora, välbesökta sajter inte håller måttet, säger Kristina Ahlinder, ordförande i Medierådet, i ett pressmeddelande.

Det är framför allt i ärendehanteringen som stora brister råder.

– Alltför ofta händer ingenting när vi rapporterat till exempel rasistiskt innehåll, trakasserier eller vuxna som söker kontakt med minderåriga, säger Karin Larsson, informatör på Medierådet.

Så många som sju av de sjutton granskade sajterna vidtog inga åtgärder alls vid sådana anmälningar och i ytterligare några fall är hanteringstiderna för långa och åtgärderna bristfälliga.

Läs Medierådets granskning här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.