- Foto: Patrik Lundin/SCANPIX

Lesbiska nekades jämställdhetsbonus

Nekas jämställdhetsbonus trots att de delat lika på föräldraledighet. Nu har de anmält Försäkringskassan.


HUDDINGE. En kvinna i Huddinge i Stockholm har anmält Försäkringskassan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Anledningen är att hon och hennes fru nekats jämställdhetsbonus - trots att de delat lika föräldraledigheten för sin dotter.

Att de nekas bonus beror på att de inseminerats i Danmark, vilket gjort att inte båda föräldrarna registrerats som föräldrar. Något som sker automatiskt i Sverige där båda föräldrarna registreras som vårdnadshavare vid insemination.

När det gäller heterosexuella föräldrar är det dock inga problem om man inseminerats utomlands.

Det är Försäkringskassan själv som hänvisat paret till DO, eftersom deras regler inte har utrymme för att ge jämställdhetsbonus till lesbiska som inseminerats utomlands.

"Vi är två föräldrar som delat lika och ändå blir vi nekade bonusen. Jag anser att Försäkringskassans regler är diskriminerande mot samkönade par som inseminerar utomlands. Jag anser att vi blivit utsatta för denna diskriminering." skriver kvinnan i sin anmälan.

/
/
/
DO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.