Unga tjejer på ungdomshem - ofta sedan tidigare utsatta för sexuella övergrepp - tvingas strippa av manlig personal.
Unga tjejer på ungdomshem - ofta sedan tidigare utsatta för sexuella övergrepp - tvingas strippa av manlig personal. - Foto: Pierre Darín

Tjejer tvingas strippa på ungdomshem

Unga flickor som får vård - bland annat efter att ha utsatts för våldtäkt - tvingas strippa av manlig personal på landets ungdomshem.


Sveriges Radios program Kaliber har undersökt situationen på landet ungdomshem.

Det tidigare reportaget visade att ungdomar som är intagna enligt LVM - lagen om vård av unga - inte får vistas utomhus.

Till skillnad från vuxna interner inom kriminalvården som har rätt till utomhusvistelse enligt Europakonventionen.

Nu visar Kaliber dessutom att unga flickor som vårdas på ungdomshem, bland annat efter att ha utsatts för våldtäkter, strippas på sina kläder av manlig personal.

"Det blir ju bara värre"

Självmordsbenägna ungdomar lämnas ensamma i bara underkläderna och tolvåringar tvingas torka upp sina egna spyor.

– Det blir väldigt ångestframkallande att sitta inne i ett kalt rum. Ibland har man kanske tur att få en plastmadrass som man kan ligga på. Ibland fick jag inte ha det. Jag tycker inte att det är ett sätt att hjälpa en ungdom som mår dåligt. Det blir ju nästan bara värre. När jag satt på Fridegård, då var det väldigt små tjejer där, någon var tolv. Att låsa in en tolvåring, ett barn, det tycker jag är fruktansvärt, säger Nora, en av tusentals LVM-ungdomar.

Drog ner trosorna

Jenny vårdades på Solgården utanför Falkenberg. Där tvingades ungdomarna byta kläder när de hamnade i isolering och vägrade de drog manlig personal av kläderna med våld.

– De vuxna människor, som man ska lita på, tvingar av dig kläderna och säger att det här är det bästa för dig … Det är ungefär samma sak som ett övergrepp. Fast de har befogenhet till det, säger Jenny till Kaliber.

Tar de av till trosorna då?

– Nej, de tar av allt.

Tar de av trosorna också, manlig personal?

– Mm. Vill man inte så klär de av en, då är det någon som håller i och kanske sitter på dig.

Varför tar de av trosorna då?

– Man kan ha gömt någon glasbit där eller nåt.

Saga har blivit sexuellt utnyttjad och våldtagen flera gånger. Bland annat därför blev hon tvångsomhändertagen.

"Av med behån"

Och där blev hon inlåst på isolering.

– De släpade in mig på isoleringen. Det var tre manliga och en tjej. De ville ha ner mig på golvet och jag ville inte ner på golvet, för jag ville ut därifrån, jag ville inte vara där på isoleringen. De tryckte ner mig och sa ”ta av dig tröjan”. Jag ville inte ta av mig tröjan, det var ju män där. Jag tänker inte ta av mig tröjan! Och då var det så att de slet av tröjan och sen sa de ”av med behån”. ”Aldrig, jag tänker aldrig ta av mig behån när de männen är där, aldrig”. Jag ville inte visa mig. Då tyckte de att jag trotsade, hon drog sönder behån, helt obehagligt, och så satt jag där, nästan helt naken, berättar Saga för SR:s Kaliber.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.